LinkedIn Marketing Social media Tips & Tools

Doelgroep op social media? Wie wil je nou eigenlijk bereiken?

Dat we met z’n alle op social media aanwezig zijn weten de meeste ondernemers, marketeers en communicatie professionals wel. Wat we daar doen is echter een stuk minder duidelijk….

Je hebt een B2B oplossing en dus is je doelgroep niet aanwezig op Facebook. Dat is natuurlijk de grootste onzin die er bestaat want met bijna 10 miljoen Nederlanders op Facebook zit ook de directeur of inkoper zeker op Facebook. Wat zij op die platformen doen is echter een hele andere vraag. Facebook wordt door de meeste gebruikers “privé” gebruikt. Jouw “zakelijke” boodschap zal daarom waarschijnlijk minder goed landen.

Het is belangrijk om te weten wie je doelgroep is. Maar het is nog veel leuker en belangrijker om te weten wat zij doen en hoe jij hen het beste kunt bereiken. Om antwoord te krijgen op deze vragen is het goed om van de volgende modellen en strategieën eens te bekijken.

Social Technographic score

Forrester is een van de meest toonaangevende onderzoeksbureau’s. Al in de begindagen van social media kwamen zij met de Technographic ladder. Een model dat je inzicht geeft in de verschillende groepen die je op internet kunt vinden.

Nu internet en social media een onderdeel zijn van ons dagelijks leven is deze onderverdeling anders geworden.  Een relevantere vraag is “wat doet mijn doelgroep op social media?” en “in welke mate kan ik interactie verwachten”. Deze vragen kunnen worden beantwoord met de “Social Technographic Score”.

De score richt zich op 3 factoren:

 • Ontdekken (in welke mate is de doelgroep gevoelig om ons te ontdekken via  social media?)
 • Onderzoeken (in welke mate gebruikt de doelgroep social media om informatie over ons te achterhalen?)
 • Interacteren (in welke mate mogen we verwachten dat de doelgroep actief een relatie met ons aangaat?)

Bovenstaande factoren zijn van belang wanneer je kijkt naar de soort content (berichten) die je op je social media kanalen gaat plaatsen. Is je doelgroep waarschijnlijk niet geïnteresseerd om de discussie met je aan te gaan, dan heeft het stellen van vragen weinig zin…

Om te weten welke factoren van belang zijn om je doelstellingen te behalen dien je de doelgroep beter te kennen. Forrester maakt in het “Social Technographic Score” model gebruik van 4 kenmerken waarbinnen je doelgroep zich kan bevinden.

 • Social Skippers: Relatief oude groep die weinig tot geen behoefte heeft aan interactie op social media. Liever telefoon of e-mail. (in de V.S. 37% volwassen bevolking)
 • Social Snackers: Niet bang om de interactie aan te gaan maar zoeken het ook niet bewust op. Social media is niet de belangrijkste weg is, maar kan meer als secundair kanaal ingezet kan worden. (in de V.S. 23% volwassen bevolking)
 • Social Savvies: Deze groep verwacht dat zij eenvoudig met bedrijven in contact kunnen komen via social media. Social media maakt een belangrijk onderdeel uit van hun dagelijks leven. (in de V.S. 20% volwassen bevolking)
 • Social Stars: Voor deze personen is interactie met bedrijven en merken vanzelfsprekend. Ze gebruiken sociale kanalen vaak als eerste keuze om contact met bedrijven te zoeken. (V.S. 19% volwassen bevolking)

Op basis van bovenstaande krijg je een beter beeld op welke manier jij jouw doelgroep via social media kunt aanspreken. Wellicht kan je de Facebook groep meteen in de ijskast zetten en moet je meer gaan doen met goede e-mail marketing. Of wellicht is het juist veel interessanter om veel meer vragen te gaan stellen en pro actief de discussie op te zoeken op…. jawel Twitter! 😉

Op de hoogte van nieuwe strategieën en tips?

Wordt dan lid van mijn mail updates

Top! Dank voor je inschrijving

Oeps dat ging niet helemaal goed.... 🙁

Audience

AUDIENCE methode

Hoewel bovenstaande methodes goed werken blijft het lastig om de 4 kenmerken te bepalen als je nog niet volledig helder hebt wie je doelgroep is. Is dat het geval maak dan gebruik van de AUDIENCE methode.

 1. Analysis
 2. Understanding
 3. Demographics
 4. Interest
 5. Environment
 6. Needs
 7. Customization
 8. Expectations

 

 1. Hoe ziet je doelgroep eruit en tegen welke problemen lopen zij op? Beschrijf een situatie die je doelgroep meemaakt. Leef je in en beschrijf tegen welke mogelijke problemen zij aanlopen. Het kan zijn dat jouw organisatie hiervoor oplossingen heeft maar dit hoeft niet. Beschrijf het proces inclusief alle details van de situatie.
 2. Wat is het onderliggende probleem? Waarom voert jouw doelgroep bepaalde acties uit? Welk resultaat verwachten zij? Het gaat er in deze stap om dat je bekijkt wat de achterliggende behoefte is van het oplossen van het probleem. Daarnaast bedenk je welke kennis zij waarschijnlijk al hebben.
 3. Beschrijf de demografische gegevens. Waar woont je doelgroep, welke leeftijd, burgerlijke staat, opleidingsniveau, inkomen, functietitel etc. heeft je doelgroep? Welke interesse heeft je doelgroep?
 4. Welke onderwerpen sluiten aan bij hun functie of werkzaamheden? Welke onderwerpen sluiten aan bij de problemen die jouw organisatie kan oplossen?
 5. In welke online en offline omgevingen bevinden zij zich? Zijn het netwerkers, teamplayers, eenlingen? Op welke social media platformen zullen zij zich waarschijnlijk bevinden? En welke van deze platformen sluiten aan bij de branding van de organisatie?
 6. Wat heeft de doelgroep exact nodig? Waar zijn zij gevoelig voor? Beschrijf tot in detail waarom jouw oplossing de problemen van de doelgroep oplost.
 7. Welke verschillen in behoefte kan je binnen jouw doelgroep nog maken? Verschillende branches vragen om subtiele wijzigingen in je oplossingen. Welke subtiele verschillen in motivatie en behoefte zorgen ervoor dat de doelgroep zich aangesproken voelt?
 8. Welke verwachtingen heeft de doelgroep nadat zij de boodschap van jouw dienst of product heeft gezien? Is deze verwachting in lijn met de uitkomst en oplossing?

Naar mijn mening zijn de meeste van ons (including me) niet altijd bewust bezig om de juiste boodschap bij de juiste doelgroep te brengen.

Ik hoop dat je met bovenstaande methodes een beter beeld krijgt. Nog vragen? Ik hoor graag van je of… maak meteen een afspraak voor een kop koffie! http://bit.ly/koffiedrinkenmetmartijn 

 

Op de hoogte van nieuwe strategieën en tips?

Wordt dan lid van mijn mail updates

Top! Dank voor je inschrijving

Oeps dat ging niet helemaal goed.... 🙁

He! Ik wil ook wat zeggen!

Vertel maar.....

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips en strategieën die tijd besparen en je nieuwe inzichten geven?

Ik mail je alleen als ik je iets te vertellen heb waar je echt iets aan hebt!

Tof van je! We mailen snel!

Oeps! Dat ging niet helemaal goed :-(