Business Content Marketing Social media

Overleven door je kennis weg te geven!

Je hebt het wellicht al een keer voorbij horen komen of hebt het gelezen in één van mijn blogs. Het is belangrijk om kennis te delen, blogs te schrijven en leuke en relevante content te plaatsen die jouw doelgroep aanspreekt. Maar waarom nu eigenlijk? Is het een verkoop trucje? Is het de enige manier om aandacht te krijgen? Misschien wel maar van dat soort argumenten krijg ik het meestal niet zo warm. Er moet toch meer achter zitten?

We leven in een wereld van overvloed (in ieder geval hier in het westen). Natuurlijk hebben wij ook wel eens een tekort aan iets (vooral tijd) maar over het algemeen hebben we het best goed.

Er is vooral genoeg informatie te vinden. Internet zorgt ervoor dat we geen dure studie hoeven te betalen, maar ook gewoon via een MOOC (Massive Open Online Course) bij Harvard kunnen studeren. Het starten van een eigen bedrijf, het vinden van een nieuwe baan, contact maken met soortgenoten aan de andere kant van de wereld, je doet het nu in een handomdraai en een paar seconden. Internet heeft ervoor gezorgd dat op veel gebieden een overvloed is (of binnenkort komt) en waarschijnlijk ook in de branch waarin jij werkzaam bent.

Vroeger (en nu nog steeds maar wel in mindere mate) verdiende je je geld door waarde aan de economie te onttrekken. Je kapt een bos, verkoopt het hout en kunt een nieuwe auto kopen maar het bos is weg. Je bent een slimme beurshandelaar, zorgt dat er zoveel mogelijk geld jouw kant op komt en hopla: nooit meer werken! Je bezit veel kennis, verkoopt dat voor veel geld aan bedrijven en je kunt weer op vakantie.

Tot nu toe gaat dat in sommige branches nog best goed. In andere branches zoals de muziekindustrie en de hotellerie is dit door de komst van internet en social media al aan het kantelen. Muziek downloaden voor niets is maar een paar muisklikken weg en met de komst van Airbnb heb je er als hotelier ineens 600 concurrenten in je stad bij!  Als alles in overvloed is hoe laat je mensen dan voor jou kiezen?

1090g2

 

Als alles in overvloed is dan hebben reclames, advertenties en dat soort “vervelende” dingen weinig zin meer. Waarom zou ik naar een schreeuwende onderbrekende reclame luisteren als ik dat product of die dienst al heb en zonder er geld voor te hoeven betalen kan gebruiken! De manier waarop je dus onder de aandacht komt moet fundamenteel veranderen. Je zult niet alleen van waarde moeten zijn als mensen je dienst of product afnemen maar ook al daarvoor en er na.

Door kennis te delen voeg je waarde toe. Dat betekent dat wanneer ik een antwoord op mijn vraag van jou krijg jij voor mij waardevoller wordt. Dit heeft niets te maken met financiële waarde, maar wel met sociale waarde. Heb je een neef die timmerman is? Heb je een oom met een hotel? De kans is groot dat je bij een klus of weekendje weg als eerste aan deze mensen denkt. Zij hebben namelijk al sociaal kapitaal bij je opgebouwd en de financiële waarde is daardoor van minder belang.

Die sociale waarde is in een wereld van overvloed veel belangrijker dan de financiële waarde! Ik kan je product of dienst namelijk overal krijgen, maar zal voor jou kiezen omdat jij al sociaal kapitaal bij mij hebt opgebouwd! Voor wat hoort wat is dus achterhaald.

Je zult vertrouwen moeten hebben dat wat je deelt uiteindelijk weer bij je terug komt. Zie het als een spaarrekening waar je elke keer geld op stort. In het begin schiet het niet echt op met de rente (tegenwoordig helemaal niet ;-)) en krijg je relatief weinig terug voor je investering. Maar hoe groter je “sociaal” kapitaal wordt hoe hoger de rente en hoe lucratiever je investering wordt.

Er zijn honderden manieren waarop jij jouw kennis kunt delen. Deze kennis kan je direct via social media onder de aandacht brengen. Het gaat echter niet om het middel social media, maar om de boodschap die je daarop plaatst. Is die boodschap van waarde dan komt de rest vanzelf!

Ik doe niks liever dan hierover met je verder te praten. Jij ook? Neem dan zeker even contact met mij op, of schrijf je in voor mijn maillijst.

Op de hoogte van nieuwe strategieën en tips?

Wordt dan lid van mijn mail updates

Top! Dank voor je inschrijving

Oeps dat ging niet helemaal goed.... 🙁

He! Ik wil ook wat zeggen!

Vertel maar.....

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips en strategieën die tijd besparen en je nieuwe inzichten geven?

Ik mail je alleen als ik je iets te vertellen heb waar je echt iets aan hebt!

Tof van je! We mailen snel!

Oeps! Dat ging niet helemaal goed :-(

Tips en strategieën die tijd besparen en je nieuwe inzichten geven
ontvangen?

Ik mail je alleen als ik je iets te vertellen heb waar je echt iets aan hebt!

Dank voor je inschrijving! Ik mail je alleen als ik je echt iets moet vertellen.

Oeps. Er ging iets niet helemaal goed....