Het komt tegenwoordig zo vaak voor dat het bijna populair is en je niet meer meetelt als je het niet hebt gehad… Een burn-out.

En aangezien ik natuurlijk graag bij wil blijven heb ik er in 2018 en 2019 ook lekker mee ge-experimenteerd…😒

En alle goede bedoelingen van ‘mindset’ tegeltjeswijsheid meegenomen heb je daar allemaal niet zoveel aan als je er midden in zit. Gooi er nog een scheutje depressie bij en het feest is compleet.

Waar bijna niemand het over heeft is ‘waar’ komt die burn-out of die depressieve gevoelens vandaan? Want als het in je hoofd zit en het alleen maar ligt aan je mindset hadden de bedenkers van NLP en Tony Robbins ondertussen een nobel prijs moeten krijgen.

Mindset is maar 1 onderdeel van de puzzel.

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is, op welk niveau heb ik een probleem?

Onze westerse samenleving is anno 2021 opgebouwd uit de volgende hiërarchie:

  • mentaal niveau
  • fysiek niveau
  • emotioneel niveau
  • spiritueel niveau

*(met spiritueel bedoel ik niet religie of vage zweefdingen, maar alles wat je in je leven niet kan verklaren met de andere niveaus. Bijvoorbeeld je interesses, aantrekking tot anderen, etc)*

Een voorbeeld? Kijk naar ons onderwijssysteem. Op de basisschool en het voortgezet onderwijs krijgen we per week 23 uur les op een stoel waarbij de nadruk ligt op het mentaal niveau. Twee uur per week (als je geluk hebt) doe je nog iets fysieks zoals gym.

Bij problemen kijken de meeste van ons exclusief naar de eerste twee niveaus.

Emotioneel en spiritueel niveau? Say what…?

Natuurlijk is het goed om na te gaan wat je denkt en tegen jezelf zegt. En ook ben ik de eerste die je zal vertellen dat fysieke activiteit een van de beste manieren is om je beter te voelen!

Een succesvol leven, carrière of bedrijf volgens jouw definitie? Uiteindelijk draait het allemaal om balans. En er is geen balans als je 2 van de 4 onderdelen vergeet.

Je nu in een kort artikel uitleggen wat je moet doen zou onzinnig zijn. Deze onderwerpen lenen zich beter voor een paar goede gesprekken dan een ‘vluchtig’ artikel. Maar om je toch iets mee te geven, hier een paar punten waar je mee aan de slag kunt.

1 Maak je hoofd leeg!

Als je wordt achtervolgt door een hoofd vol met ideeën en verplichtingen dan is er geen ruimte om wat voor werk (in je business of aan jezelf) te doen. Gooi je hoofd leeg in een to-do app, of op papier. De vorm maakt nu even niet uit, als het maar uit je kop is.

2 Ga de natuur in en beweeg.

En dan niet je achtertuin of het stadspark, maar een echt bos of het strand. Minimaal 4 uur en alleen.

3 Gooi die telefoon in die hoek

Je smartphone is een briljant apparaat, maar soms even niet. Het is namelijk ook de perfecte tool om jezelf structureel af te leiden. Met social media, mail, podcasts en muziek. Leg dat ding weg en ga lopen.

4 Ga bewust ademhalen!

Bewust ademen is een van de beste en makkelijkste manieren om opnieuw en beter in contact te komen met je emotionele en spirituele niveaus. Ik maak als Wim Hof Methode instructeur vaak gebruik van Wim’s methode. Maar elke andere vorm van bewuste ademhalingstechnieken is ook prima!