Heb jij dat ook? Dat het je mateloos fascineert hoe het toch komt dat bepaalde mensen wat van hun leven maken, ondanks dat de omstandigheden ruk zijn? En dat mensen bij wie alles mee lijkt te zitten nog steeds aan het prutsen zijn….

Na jaren onderzoek op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, business modellen en strategieën, biografieën en alle andere dingen die je kunt doen om ‘het geheim’ te ontcijferen is het eigenlijk allemaal heel erg makkelijk. Ja er blijkt toch een formule voor te zijn maar die is een stuk minder ingewikkeld dan dat de self-help goeroes en gekkies je proberen wijs te maken.

Purpose + Plan x Discipline = Result!

Laat me bovenstaand even voor je uiteenzetten zodat je daarna gewoon aan de slag kunt gaan. Want dat is uiteindelijk waar het op neerkomt.

Purpose 

Weten en voelen dat je met iets bezig bent wat bijdraagt aan een hoger doel dan alleen je volgende loonstrook of simpelweg de dag doorkomen is van essentieel belang. Dat hoeft overigens niet te betekenen dat je dit altijd in je werk of bedrijf hoeft te vinden. Een ‘standaard’ baan hebben die niet heel spannend is, maar waardoor je aan het eind van de dag nog energie hebt om met je kinderen te spelen is kan net zo betekenisvol voor je zijn als het regenwoud redden.

[activecampaign form=1]

Plan

ALs je een doel hebt moet je een plan maken. Hopen en afwachten dat het goed gaat komen is een garantie dat je dat doel niet gaat halen. Je plan kan bestaan uit een uitgebreid business plan, een to-dolijst of een simpele routine. Afhankelijk van je doel stel jij je plan op.

Discipline

Maar nu komt het meest onderschatte en onderbelichte onderdeel. Discipline vinden we vies en vervelend. De meeste mensen associëren het met lijden, gedoe en vooral iets wat je moet vermijden.

Google op discipline en je zal o.a. deze omschrijving vinden:

Discipline heeft twee verschillende betekenissen. Ten eerste is het een karaktereigenschap, waarbij iemand doet wat er van hem verwacht wordt. Ten tweede is het een vakgebied

Een persoon met discipline doet wat er van hem of haar verwacht wordt en volgt goed regels op. De persoon doet wat hij of zij moet doen, ook als hij of zij er geen  in heeft. Iemand met discipline kan zichzelf aan het werk zetten. Iemand in het leger heeft bijvoorbeeld veel aan deze karaktereigenschap, omdat hij of zij heel gehoorzaam is. Een leerling kan met veel discipline zijn huiswerk doen. Hij heeft er geen zin in, maar doet het toch.

Ik zal de omschrijving is korter voor je maken.

Discipline is de belofte aan jezelf houden! PUNT

Je kan samen met Simon Sinek een geweldige WHY hebben bedacht. Een schitterende missie en visie omschrijven en een geweldig goed en uitgebreid plan hebben gemaakt. Het is allemaal voor niets als je niet de discipline hebt om in actie te komen!

We hebben allemaal discipline als het makkelijk is. Maar wat mensen die resultaat boeken van de rest van ons onderscheid is dat ze ook de discipline hebben om door te gaan als het tegen zit. Als het regent e koud is toch te gaan hardlopen. Om wel de klus af te maken ondanks dat ze een lange dag hebben gehad en moe zijn.

Is vandaag zo’n dag? Onthoud dan het volgende.