Meer dan ooit heb je toegang tot strategieën en kennis die je productiviteit kunnen verbeteren.

Google op productiviteit of workflow en je hebt minimaal 1 miljoen resultaten. Die resultaten en informatie gaat je zeker helpen om je doelen effectiever en efficiënter te halen. Er is echter een nadeel aan deze strategie. Je zit vast in het ’shiny object syndroom’.

Het ’shiny object syndroom’ is iets waar we allemaal wel eens last van hebben. Als je dit leest ben je op zoek naar manieren om je productiviteit te verbeteren. Het is dan erg verleidelijk om weer een nieuwe tool, ochtend routine of workflow te proberen. Het nadeel met dit syndroom is dat je een essentiële structuur mist. Door elke keer opnieuw van tool te wisselen zonder een duidelijke strategie blijf je afhankelijk van de laatste trends.

Het ’shiny object syndroom’ heeft er de laatste 20 jaar voor gezorgd dat onze productiviteit niet meer is gegroeid. Laat me dat even uitleggen.
De belofte van computers en ICT was dat het leven makkelijker zou worden. Computers kunnen een hoop werk voor ons uit handen nemen en daardoor zouden we veel meer tijd hebben om te doen waar wij als mensen goed in zijn. Niet meer het repeterende werk maar creatief met elkaar bezig zijn, verbanden leggen en samen problemen oplossen.
En hoewel de trends rondom Big Data, Artificial Intelligence, etc veelbelovend zijn en harder gaan dan we denken, zijn de meeste van ons de computer nog steeds aan het gebruiken als een veredelde typemachine waar Typp-Ex plaats heeft gemaakt voor de BACKSPACE knop.
Tot nu toe heeft digitalisering en IT onze productiviteit juist afgeremd. Dit staat beter bekeken als de productiviteitsparadox van Solow.
(bron: https://dezernatzukunft.org/en/2018/10/02/the-productivity-paradox-a-survey/)
Ik heb ontzettend veel last van het ’shiny object syndroom’. Ik ben dol op nieuwe tools die mijn werk en leven slimmer en simpeler maken. Maar terugkijkend op 10 jaar onderzoeken en proberen kan ik niet constateren dat ik substantieel veel productiever ben geworden. Dat ik niet productiever ben geworden komt omdat ik een duidelijke structuur mis. Tools en workflows zijn zeker een deel van de puzzel maar zijn…. maar een deel.

Die zoektocht van de afgelopen 10 jaar heeft echter wel iets heel anders opgeleverd. Inzicht en een begrip wat ECHT werkt. De blauwdruk van productiviteit die verder gaat dan een paar knopjes kennen.

Het wiel van productiviteit

Concentreren op 1 onderdeel is op het eerste gezicht een goed idee. Het probleem is echter dat je daardoor geen oog hebt voor andere onderdelen. Daardoor raakt je wiel uit balans en is het op de lange termijn niet duurzaam. Geef je bijvoorbeeld alleen aandacht aan je workflow maar vergeet je te letten op je routines (waar je gezondheid onder valt) dan zullen al je inspanningen een minimaal resultaat geven.
Hoe jij je voordeel kan doen met dit inzicht leg ik je hieronder per onderdeel uit.

Betekenis | Why

In het midden zie je de woorden betekenis en why staan. Dit is de as van je wiel. Hoe sterker je as, hoe steviger je wiel vastzit en hoe meer obstakels het kan overkomen zonder kapot te gaan. De nummer 1 productiviteit tool is weten en voelen dat je betekenisvol werk doet. Dit is van onderschat belang waar veel mensen niet bij stil staan. Betekenis is hetgeen wat ons intrinsiek motiveert. Met betekenis (het gevoel hiervan of het simpelweg weten dat je werk en je activiteiten belangrijk zijn voor jezelf en/of anderen) zullen alle strategieen, gewoontes en tools het gewenste resultaat geven. Betekenis kan gevonden worden in werk maar ook in andere aspecten van het leven.

PKM (Personal Knowledge Map)

Als je een doel wilt halen zijn antwoorden op de volgende vragen essentieel.
-Waar wil je naartoe?
-Waar sta je nu?
-Wat is de route?
Als je ergens naartoe wilt heb je een kaart nodig die je helpt navigeren. Maar als je een kaart hebt maar niet weet waar je bent of waar je naartoe wilt is die kaart volledig overbodig en zinloos. Met een Personal Knowledge Map werk je aan een (digitaal) systeem wat fungeert als een tweede brein. Je brein is gemaakt om dingen op te lossen en niet om dingen te onthouden.

Gewoontes en routines

Motivatie brand uiteindelijk op. Zie het als je startmotor.Je hebt het nodig om te starten en in beweging te komen, maar op een startmotor kun je niet een reis maken. De motor achter het bereiken van je doelen zijn je gewoontes en routines. Hieronder valt je energie in de vorm van je gezondheid. De juiste mindset, en de activiteiten die je dagelijks, wekelijks, maandelijks en jaarlijks doet die je op koers houden.

Systeem (Workflow)

Om je gewoontes vorm te geven en vast te houden heb je een systeem nodig. Dit systeem bestaat uit een structuur die bijdraagt aan het behouden en verbeteren van je gewoontes en routines om zo steeds meer op de automatische piloot te kunnen doen. Daardoor houd je energie over die naar boven kan vloeien om je te helpen steeds dichterbij je doel te komen.

Tools (Automation)

Automatiseer wat je kunt. Je hebt (online en offline) tools nodig die je workflow ondersteunen. Het is belangrijk om eerste je workflow te bepalen en dan pas je tools. Tools zijn de volgende stap in je digitale vaardigheid.

De uitdaging 

Het wiel van productiviteit geeft je houvast en een blauwdruk hoe je op lange termijn je doelen kunt halen. Maar zoals met alle strategieën en inzichten heb je er in de praktijk helemaal niks aan als je niet aan de slag gaat. En daar ligt juist de uitdaging. Om je productiviteit blijvend te verhogen om je doelen te halen heb je niet nog meer kennis nodig. Je moet weten wat de kleinste stap is die je NU kunt nemen om resultaat te gaan bereiken.
Stap 1: Noteer voor jezelf op welke gebieden je verbetering wilt doorvoeren. Een goede start is het invullen van een ‘Wheel of Live’ om daarmee inzicht te krijgen waar je nu staat. Je kunt de template hier downloaden.
Stap 2: Plan een online en gratis strategie sessie van 15 minuten, om samen met mij te kijken wat je nodig hebt om leiderschap te nemen over je productiviteit.
Denk je dat je toch dat je eerst meer kennis nodig hebt? Bekijk hieronder een overzicht van andere artikelen die je helpen om je productiviteit te verbeteren!