Kennis delen. Dat is naar mijn idee nog steeds de heilige graal van alles wat na het woord social komt. Of het nou social media, social selling of social marketing heet. Het gaat uiteindelijk altijd om de kennis en content die je deelt.

Natuurlijk dient je profiel op orde te zijn, moet je weten wie je doelgroep is en heb je je link en netwerkstrategie op orde. Maar wanneer je daar de vinkjes van afgerond bij hebt geplaatst begint het feest pas.

In dit artikel deel ik een aantal tips met je wanneer je besluit om (weer) aan de slag te gaan met het delen van je kennis in de vorm van een blog of LinkedIn artikel.

Wat is de inhoud?

‘Bezint eer gij begint’. Voordat je ook maar een toets op je toetsenbord aanraakt is het verstandig te bedenken voor wie je het artikel nou eigenlijk schrijft? Het artikel wat je nu leest schrijf ik voor sales professionals, ondernemers, marketingmedewerkers en managers en personen die met hun content meer business willen genereren. Dat betekent niet dat deze blog niet interessant is als je algemeen directeur van de organisatie bent. Je bent in dat geval alleen niet de beoogde doelgroep en daardoor kan dit artikel voor jou minder praktisch of toepasbaar zijn.

Nadat je hebt bepaald (liefst zo specifiek mogelijk) voor wie je het schrijft is de volgende stap het onderwerp. Wat wil ik je nou eigenlijk vertellen, waarom is het voor jou interessant, wat wil ik precies duidelijk maken en wat heb jij eraan als je tijd stopt in het lezen van dit artikel. Het doel van dit artikel is jou een aantal handvatten geven die je kunnen helpen om een artikel te schrijven. Het kan je ook helpen om ook echt aan de slag te gaan nu je een aantal handvatten hebt. En ja ik heb ook een commercieel doel. Ik hoop natuurlijk dat je na het lezen van dit artikel aan mij denkt bij vragen rondom social media, social selling en LinkedIn. Sociaal kapitaal opbouwen noem ik dat. Ik geef mijn kennis weg zonder daar direct iets voor terug te vragen, en in de hoop dat ik daarmee bij jou ’top of mind’ blijf.

Welke vorm kies je?

Je doelgroep is duidelijk en je weet welk onderwerp je wilt belichten. So far so good maar nu begint het echte werk. Het daadwerkelijk schrijven van het artikel.

Je kunt een onderwerp altijd vanuit een aantal kanten belichten. Dat maakt het voor de lezer interessant om je artikelen te blijven volgen, en zorgt ervoor dat jij creatief blijft. Hieronder vind je een lijstje met een overzicht van de verschillende invalshoeken:

Opbouw van je artikel

De opbouw van je artikel is van onderschat belang. We hebben tegenwoordig allemaal een korte aandachtsspanne en helemaal op internet. Ik ga er dan ook vanuit dat er weinig mensen zijn die dit artikel letter voor letter lezen. Je scrolt door de pagina heen en pakt eruit wat voor jou op dit moment van toepassing is. Let in ieder geval op de volgende punten.

Bedenk een goede titel

Volgens mij was het Seth Godin die weleens heeft geroepen dat je aan de titel van je content evenveel tijd moet besteden als aa de rest van het artikel. Is de titel niet pakkend dan nemen we simpelweg niet eens de moeite om de rest te lezen. Een goede titel voldoet aan een of meerdere aspecten:

  • Eigen belang – wat heb ik (de lezer) eraan om dit te lezen?
  • Nieuwsgierigheid – Hierbij werkt het soms goed om wat controversieel te zijn met je teksten. Ik (de lezer) moet benieuwd zijn naar de inhoud.
  • Urgentie – Waarom moet ik dit nu lezen? Inspelen op FOMO
  • Lijstjes – Werkt nog steeds erg goed omdat de lezer vooraf precies weet wat hij kan verwachten

Inhoud van je artikel

Nu je de titel hebt bedacht is het voor jezelf waarschijnlijk nog duidelijker waar het artikel precies over moet gaan en waarom de doelgroep jouw artikel echt wil lezen. Een goede structuur om in je artikel te gebruiken is de volgende:

  • Opening – Omschrijf het probleem waarop je antwoord gaat geven in het artikel. Voor wie en waarom. Of beschrijf wat de aanleiding was dat je dit artikel bent gaan schrijven.
  • Samenvatting – Welke informatie ga ik (de lezer) in dit artikel terugvinden? Hiermee maak je het voor je lezer direct duidelijk wat die kan verwachten. Bedenk dat je doel is om waardevolle informatie te delen. Door een samenvatting toe te voegen kan de lezer beter beoordelen of je artikel ook echt waardevol is op dit moment.
  • Storytelling – Hoeveel sprookjes kan jij je nog herinneren. Hoe leuker omschreven hoe beter de materie blijft hangen. Natuurlijk is dit afhankelijk van het soort artikel. Je leest nu een instructief artikel waar ik niet per se een verhaallijn in hoef te houden. Storytelling werkt wel perfect als je potentiële kopers wilt meenemen in een bepaalde oplossing. Kan je een voorbeeld uit je eigen leven of de praktijk geven?
  • Kom met de oplossing – Hoe heb jij of hebben anderen het opgelost? Welke tips kun je geven. Bedenk ook hier weer dat het erom gaat dat je waardevolle content wilt leveren. Beschrijf dus ook echt hoe iemand iets kan oplossen, hoe iets werkt, wat jij hebt gedaan om iets voor elkaar te krijgen, etc. Voorkom dat je gaat verkopen. Dat is (nog) niet het doel van je artikel. Bouw eerst sociaal kapitaal op!
  • Call to Action – Wellicht de belangrijkste maar ook meest vergeten optie. Wat wil je dat de lezer nu doet? Contact opnemen, artikel delen, etc. Een goede CTA (Call To Action) is de lezer doorverwijzen naar andere relevante content. De CTA van dit artikel is bijvoorbeeld de uitnodiging om de LinkedIn profiel optimalisatie handleiding te downloaden. Wat vraag ik daarvoor terug? Simpelweg je e-mailadres zodat ik mijn ‘meest onregelmatige nieuwsbrief van Nederland” naar je kan mailen.

Verspreid je artikel

De laatste stap is je artikel daadwerkelijk verspreiden. Door een artikel te publiceren is die terug te vinden op je profiel. Je bereikt daarmee echter een heel klein deel van je netwerk. Zorg er daarom voor dat je het artikel in de aankomende weken regelmatig als status update laat terugkomen. Belangrijk daarbij is dat je jezelf niet constant herhaalt. Breng in de begeleidende tekst je artikel op verschillende manieren onder de aandacht door bijvoorbeeld specifieke doelgroepen aan te spreken.

[activecampaign form=1]