Leestijd:

4 minuten

Door:
Martijn

In dit artikel maak je kennis met de vijf netwerkkansen op LinkedIn die je kunt benutten voor meer succes in je professionele leven.

1. Netwerk kans: Onderschrijven

De een vindt de onderschrijvingen geweldig en de ander vindt het opschepperij van de bovenste plank!
Feit is dat de vaardigheden die je toevoegt aan je profiel ervoor zorgen dat je op die trefwoorden beter gevonden wordt. Ook zal LinkedIn profielen met veel vaardigheden en onderschrijvingen hoger tonen in de zoekresultaten.

Een onderschrijving aan anderen geven is een schouderklopje. Een klein gebaar dat je iets in de ander waardeert.
Het is de perfecte manier om weer even ’top of mind’ te komen bij de ander. Die krijgt namelijk een notificatie als jij een onderschrijving geeft.
Zorg er altijd voor dat je mensen een aanbeveling geeft op zaken waarvan je ook zeker weet dat ze er verstand van hebben.

2. Netwerk kans: Aanbevelen

Een andere manier om je connecties in je netwerk een handje te helpen is de aanbeveling.
Met een korte tekst vertel je waarom je deze persoon ergens goed in vindt. Waar de onderschrijving een schouderklopje is, is een aanbeveling een getuigschrift.

3. Netwerk kans: Pro-actief je netwerk voorstellen

Je hoeft niet zelf altijd en overal een antwoord op te weten, maar iemand in je netwerk heeft dat antwoord waarschijnlijk wel!

Wanneer je een vraag leest of hoort en je zelf het antwoord niet weet, bedenk dan eens wie in je netwerk dat antwoord wel weet. Tag die persoon (bijvoorbeeld @martijnholtes intikken bij het commentaar) of stuur de vraag door. Niet voorbehouden aan LinkedIn, maar wel de beste plek om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.

4. Netwerk kans: De juiste content op de juiste plek

Deel kennis en informatie niet met je hele LinkedIn netwerk, maar stuur dit naar geselecteerde personen via een bericht. Als je vooraf namelijk al weet dat deze informatie alleen voor een paar mensen in je netwerk interessant is val de rest er dan niet mee “lastig”.

5. Netwerk kans: Vraag eens hoe je kunt helpen

Hoe vaak stuur je een bericht naar iemand met wie je net een connectie hebt gemaakt op LinkedIn?
De meeste gebruikers doen dat niet vaak en dat is een gemiste kans. Als jij je netwerk aan het uitbreiden bent met relevante connecties maar vervolgens nooit het gesprek aangaat, wat is dan het nut van een breed netwerk?

Beste

Nogmaals dank voor je uitnodiging.

Ik ben doorlopend bezig met het creëren van goede content die mijn netwerk helpt om financieel, sociaal en informatie kapitaal te vergroten.

Wil je mij en jezelf een handje helpen door mij te laten weten wat het grootste probleem is waar jij dagelijks tegen aanloopt in je werkdag op het gebied van netwerken en productiviteit? Ik kan je wellicht snel op weg helpen.

P.s. Mocht ik je kunnen introduceren bij iemand in mijn netwerk schroom dan niet mij dat te vragen. Laat wel even weten waarom en wat het voordeel voor de ander is.

Ik vraag pro-actief wat ik voor anderen kan betekenen.
Niet om iets van mijzelf te verkopen maar door mijn netwerk open te stellen en aan elkaar te koppelen.