Waarom jij nu al je kennis wilt delen.

Het is belangrijk om kennis te delen, blogs te schrijven en relevante content te plaatsen die jouw doelgroep aanspreekt. Maar waarom nu eigenlijk? Is het een verkoop trucje? Is het de enige manier om aandacht te krijgen? Van dat soort argumenten krijg ik het meestal niet zo warm. Er moet toch meer achter zitten? We leven in een wereld van overvloed.  Er is vooral genoeg informatie te vinden. Internet zorgt ervoor dat we geen dure studie hoeven te betalen, maar ook gewoon via een MOOC (Massive Open Online Course) bij Harvard kunnen studeren. Het starten van een eigen bedrijf, het vinden van een nieuwe baan, contact maken met mensen aan de andere kant van de wereld, je doet het nu in een handomdraai en een paar seconden. Internet heeft ervoor gezorgd dat op veel gebieden een overvloed is en waarschijnlijk ook in de branch waarin jij werkzaam bent.

Vroeger verdiende je je geld door waarde aan de economie te onttrekken. Je kapt een bos, verkoopt het hout en kunt een nieuwe auto kopen maar het bos is weg. Je bent een slimme beurshandelaar, zorgt dat er zoveel mogelijk geld jouw kant op komt en hopla: nooit meer werken! Je bezit veel kennis, verkoopt dat voor veel geld aan bedrijven en je kunt weer op vakantie.

Tot nu toe gaat dat in sommige branches nog best goed. In andere branches zoals de muziekindustrie en de hotellerie is dit door de komst van internet en social media al aan het kantelen. Muziek downloaden voor niets is maar een paar muisklikken weg en met de komst van Airbnb heb je er als hotelier ineens 600 concurrenten in je stad bij!  Als alles in overvloed is hoe laat je mensen dan voor jou kiezen?

1090g2

Als alles in overvloed is dan hebben reclames, advertenties en dat soort “vervelende” dingen weinig zin meer. De manier waarop je dus onder de aandacht komt moet fundamenteel veranderen. Je zult niet alleen van waarde moeten zijn als mensen je dienst of product afnemen maar ook al daarvoor en er na.

Door kennis te delen voeg je waarde toe.

Dat betekent dat wanneer ik een antwoord op mijn vraag van jou krijg jij voor mij waardevoller wordt. Dit heeft niets te maken met financiële waarde, maar wel met sociale waarde. Heb je een neef die timmerman is? Heb je een oom met een hotel? De kans is groot dat je bij een klus of weekend weg als eerste aan deze mensen denkt. Zij hebben namelijk al sociaal kapitaal bij je opgebouwd en de financiële waarde is daardoor van minder belang.

Die sociale waarde is in een wereld van overvloed veel belangrijker dan de financiële waarde! Ik kan een soortgelijk product of dienst overal krijgen, maar zal voor jou kiezen, omdat jij al sociaal kapitaal bij mij hebt opgebouwd!

Je zult vertrouwen moeten hebben dat wat je deelt uiteindelijk weer bij je terug komt. Zie het als een spaarrekening waar je elke keer geld op stort. In het begin schiet het niet echt op met de rente en krijg je relatief weinig terug voor je investering. Maar hoe groter je “sociaal” kapitaal wordt hoe hoger de rente en hoe lucratiever je investering wordt.

Er zijn honderden manieren waarop jij jouw kennis kunt delen. Deze kennis kun je direct via social media onder de aandacht brengen. Het gaat echter niet om het middel social media, maar om de boodschap die je daarop plaatst. Is die boodschap van waarde dan komt de rest vanzelf!