Je wist het wellicht niet maar in de wereld van business bestaat naast financieel kapitaal ook twee andere vormen. Die van informatie en sociaal kapitaal!

In dit artikel een opsomming hoe je dat laatste via LinkedIn liquide kunt maken. Want laten we eerlijk zijn. Aan 3000 connecties zonder context heb je helemaal niks!

Wat kun je doen om jouw sociaal kapitaal te vergroten?

1 Onderschrijven (Skills & Endorsements)

De meeste van ons hebben er wel een mening over. De een vindt de onderschrijvingen op LinkedIn geweldig en de ander vindt het opschepperij van de bovenste plank! Feit is dat de vaardigheden die je toevoegt ervoor zorgen dat jij op die trefwoorden beter gevonden wordt. Ook zal LinkedIn profielen met veel vaardigheden en aanbevelingen hoger tonen in de zoekresultaten. Toevoegen van deze vaardigheden (trefwoorden) is dus best slim.

Een onderschrijving aan anderen geven is een schouderklopje. Geen lange verhalen maar een klein gebaar dat je iets in de ander waardeert. Zorg er dus wel voor dat je mensen een aanbeveling geeft op zaken waarvan jij ook echt zeker weet dat ze er verstand van hebben.

2 Aanbevelingen (Endorsement)

Een andere (betere) manier om je netwerk een handje te helpen is de aanbeveling. Hiermee geef je door een korte tekst aan waarom jij deze persoon ergens goed in vindt. Waar de onderschrijving een schouderklopje is, is deze variant een kort compliment tijdens een vergadering of speech.

3 Pro-actief je netwerk voorstellen

Als je in je netwerk bekend wilt staan als de verbinder en (bijna) altijd een antwoord heeft dan is deze tactiek erg slim! Je hoeft natuurlijk niet zelf altijd en overal een antwoord op te weten, maar jouw netwerk heeft dat waarschijnlijk wel!

Wanneer je door de updates van je netwerk heenloopt doe dan eens het volgende. Probeer bij zoveel mogelijk updates na te gaan wie in je netwerk daaraan kan bijdragen. Dat kan door bij vragen naar iemand in je netwerk te verwijzen (taggen door bijvoorbeeld @martijnholtes in te tikken bij het commentaar). Ook kan je bij specifieke onderwerpen mensen in je netwerk op deze informatie wijzen. (ook weer door iemand te taggen, bijvoorbeeld “He @martijnholtes interessante info voor jou?”)

[activecampaign form=1]

4 Juiste content op de juiste plek

Deel kennis en informatie niet met je hele LinkedIn netwerk, maar stuur dit naar geselecteerde personen via een bericht. Als je vooraf namelijk al weet dat deze informatie alleen voor een paar mensen in je netwerk interessant is val de rest er dan niet mee lastig.

Een andere manier is om de informatie in LinkedIn groepen te delen. Zit jij bijvoorbeeld in een specifieke groep over een onderdeel van jouw vakgebied dan slaat de info daar beter aan. Behalve dat je niet je “hele” netwerk ermee lastig valt onderstreep jij ook nog eens je expertise op een bepaald vakgebied.

5 Vraag eens hoe je kunt helpen

Hoe vaak stuur jij een bericht naar iemand met wie je net een connectie hebt gemaakt op LinkedIn? De meeste gebruikers doen dat niet vaak en dat is een gemiste kans. Als jij je netwerk aan het uitbreiden bent met relevante mensen dan maar je zegt er nooit iets tegen…. waarom heb je ze dan in je netwerk?

Zo stuur ik zelf een vergelijkbaar bericht terug zoals hieronder:

Beste

Nogmaals dank voor je uitnodiging.

Ik ben doorlopend bezig met het creëren van goede content die mijn netwerk helpt om financieel, sociaal en informatie kapitaal te vergroten.

Wil je mij en jezelf een handje helpen door mij te laten weten wat het grootste probleem is waar jij dagelijks tegen aanloopt in je werkdag op het gebied van netwerken en productiviteit? Ik kan je wellicht snel op weg helpen.

P.s. Mocht ik je kunnen introduceren bij iemand in mijn netwerk schroom dan niet mij dat te vragen. Laat wel even weten waarom en wat het voordeel voor de ander is.

Martijn Holtes

✉ martijn@martijnholtes.com

➢www.martijnholtes.com

Ik vraag pro-actief wat ik voor anderen kan betekenen. Niet om iets van mijzelf te verkopen maar door mijn netwerk open te stellen en aan elkaar te koppelen.