Ik ben dol op methodieken. Ze geven structuur en maken onoverzichtelijke complexe zaken praktisch en begrijpelijk.

Het nadeel van veel bestaande methodieken is echter dat ze verouderd zijn. Vaak zelfs sterk verouderd. De wereld ontwikkelt zich sneller dan ooit en bijblijven is noodzaak als je volgend jaar nog wil bestaan.

Ondanks dat er op het gebied van ondernemen en zaken doen veel verandert, blijf ook veel hetzelfde. Herkenbaarheid van je merk, betrouwbaarheid en langetermijn relaties opbouwen is nog net zo belangrijk als in grootmoeders tijd.

De NICE-methode

Nice staat voor: Network | Interact | Connect & Establish.

Het is een methodiek die je structuur geeft wanneer je begrijpt dat langetermijn relaties je uiteindelijk het meeste commercieel succes geven. Met koude acquisitie is namelijk niets mis, behalve als je de achterdeur wagenwijd open laat staan, waardoor al die nieuwe klanten meteen bij je weglopen… Hoe pak je het aan?

Network

Netwerken begint eerder en gaat veel verder dan handjes schudden bij de businessclub. Voor je begint stel jezelf eens de volgende vragen:

 • Met wie doe je het liefste zaken?
 • Welke mensen (lees je klanten) vinden je nu al de allerbeste?

Onduidelijkheid over je doelgroep is een garantie op een mislukte marketing en sales strategie. Leer dus te kiezen want, als jij voor niemand kiest, kiest niemand voor jou.

Doelgroep duidelijk? Mooi, maar wat wil je eigenlijk bereiken als je hun aandacht hebt? En ja dat je geld wilt verdienen snap ik. Maar wat wil je echt bereiken? Waarom is deze doelgroep belangrijk voor je? Waarom heb je ervoor gekozen deze mensen te helpen?

Het laatste onderdeel binnen de categorie Network is je branding. Je gaat toch ook niet in je overall met klompen naar een business event? Waarom sta je er op je social media profielen (waarvan LinkedIn de belangrijkste is) dan bij alsof je een vakantievierende en tegelijk solliciterende digibeet bent.

Kan je profiel ook wel een opfrisbeurt gebruiken? Download dan de LinkedIn profiel optimalisatie handleiding.

Interact

Eenmaal aangekomen op je netwerkevenement (LinkedIn) is het handig als je ook eens iets te melden hebt. Hoe pakken we dat aan zonder dat je overkomt als een opdringerige wanhopige malloot?

 • Welk probleem heeft je doelgroep?
 • Hoe kunnen ze dat probleem oplossen?

Wanneer ik de laatste vraag aan deelnemers van mijn trainingen stel dan zie ik de euro tekentjes alweer gaan. En ja jouw oplossing is vast een prima manier om het probleem weg te nemen.

Maar denk ook eens verder. Weinig mensen nemen diensten of producten af bij de eerste die ze tegenkomen. Bedenk dus eens hoe je het probleem nog meer kunt oplossen.

Bijvoorbeeld:

 • Schrijf artikelen op je eigen website met tips en ideeën.
 • Neem een podcast op, of nog beter zorg dat je in bestaande podcasts geïnterviewd wordt.
 • Ga aan de slag met updates en story’s op de belangrijkste socialmediakanalen
 • Maak ‘how-to’ video’s en plaatst die op LinkedIn en YouTube.
 • etc. etc…

En nu het belangrijkste….

Ga niet alleen zenden maar vooral ook reageren. Geen idee waar het over moet gaan? Mooi zo. Zoek je doelgroep op en stel hen vragen, geef antwoorden, bemoei je op een professionele manier met de discussie.

[activecampaign form=1]

Connect

Lekker aan de klets geraakt? Dan is het tijd om verdieping aan te brengen. Connecten gaat verder dan een praatje of korte online discussie. Connecten betekent dat er van beide kanten een intentie is om meer over elkaar te weten te komen.

 • Onderzoek waar je doelgroep aanwezig is (LinkedIn, Instagram, Facebook groepen, luisteraars van podcasts, lezers van vakbladen, etc.)
 • Ga op zoek naar een sterke verbinding en communiceer die ook.

Veel mensen zijn bang om binnen de zakelijke sfeer meer persoonlijke dingen te delen. Terwijl dat juist hetgeen is wat je uniek maakt en zorgt voor een echte verbinding.

Vertellen dat je tot je 7de nog in je bed plaste, hoeft niet.  (liever niet zelfs)

Maar zoeken naar verbindingen buiten de overeenkomstige zakelijke interesses is een slim plan.

Establish

Wist je dat de gemiddelde ondernemer en sales professional na 3 keer contact zoeken de handdoek in de ring gooit. Niet zo vreemd als het je alleen maar je ingestudeerde verkooppraatje kunt sturen.

Het verstevigen van de relatie doe je door:

 • Je netwerk open te stellen en mensen met elkaar te verbinden.
 • Je connecties te inspireren en informeren met voor hun belangrijk nieuws en content.

Waarom? Zaken doen voor een nieuwe deal, een nieuwe baan vinden, een interim opdracht. Voor het overgrote deel wordt dit binnen het netwerk ingevuld. Als je alleen maar visitekaartjes spaart (Aka LinkedIn connecties, mailadressen of Instagram volgers) dan gaat je dat op lange termijn niks opleveren.

Hoe pak je dat aan?

 • Stel een verzendlijst op via WhatsApp en stuur een wekelijkse update met belangrijke info (eerst even vragen of je mag appen he ; -))
 • Stel een mailinglijst op en doe hetzelfde trucje als bij WhatsApp (Inclusief de vraag of je mag mailen!)
 • Deel maar reageer vooral ook op updates. Op LinkedIn geven reacties een groter bereik dan ‘alleen’ delen.
 • Begin een LinkedIn of Facebook groep. Bedenk vooraf goed wat je daar gaat delen en wat het nut is voor de leden om lid te worden en te blijven.