Er is geen vaste formule die iedereen altijd succes geeft. Zeker als je bedenkt dat je LinkedIn profiel en bij uitstek je samenvatting een tekst moet zijn die over jou gaat. In dit artikel vind je daarom vooral veel ideeën en tips die je een eind op weg gaan helpen.

Let in ieder geval op het volgende

  • Google en LinkedIn gaan goed samen. Je samenvatting wordt door Google dan ook goed geïndexeerd op trefwoorden. Het is dus verstandig om in je tekst trefwoorden te laten terugkomen die voor jou of je organisatie van belang zijn.
  • Schrijf de samenvatting altijd vanuit jezelf. Een samenvatting in de derde persoon (Martijn is trainer op het gebied van ….) komt erg afstandelijk over.
  • Zorg er boven alles voor dat je samenvatting leesbaar is! Gebruik genoeg witruimte tussen je alinea’s. Ook is het slim om subtiel gebruik te maken van symbolen en emoji’s.

Wie wil je bereiken?

Voordat je van start gaat is het goed om vooraf te bedenken voor wie de samenvatting bedoeld is. Ben je op zoek naar een nieuwe baan, verkoop je jouw diensten als zzp’er of gebruik je LinkedIn om meer sales te genereren als sales professional. De bezoekers op je profiel zijn divers maar bepaal vooraf je kerndoelgroep en schrijf daar de samenvatting voor.

Start with why

Ondertussen zie je het verhaal van Simon Sinek zo vaak voorbij komen dat je er misschien al wel weer klaar mee bent maar toch is de boodschap onverminderd goed. Vertel mensen waarom je de dingen doet die je doet en je zorgt ervoor dat je de aandacht vast kunt houden. Zo ook in je samenvatting. Waarom doe je het werk wat je nu doet of waarom zou je een bepaalde functie willen. Wat is de reden dat jij aan het werk gaat en wat hoop je met je werkzaamheden te bereiken. Een andere insteek is je geloof in de missie of visie van de organisatie waar je werkt.

[activecampaign form=1]

Wat heb je bereikt?

Gebruik concrete voorbeelden. Heb je ervoor gezorgd dat er substantieel meer omzet is gekomen, heb je het verzuim naar beneden gebracht, kan door jouw toedoen het acquisitie budget naar beneden omdat je alle klanten binnen houdt? Enkele voorbeelden waarmee je aangeeft wat de uitkomst van jouw inzet was.

Wat kan jij betekenen?

Als je duidelijk hebt gemaakt wat jij in het verleden hebt bereikt is het tijd om daadwerkelijk te vertellen wat je kunt betekenen. Voor de sales tijgers dus de plek waar je nu eindelijk je sales pitch mag doen. Ben je op zoek naar een (andere) baan? Dan is dit de plek waar jouw open sollicitatie komt te staan.

Sluit af met je contactgegevens

Om bereikbaar te zijn voor je netwerk heb je vast naast je email ook je telefoonnummer toegevoegd aan je profiel. Super gaaf en heel slim maar…. alleen je connecties zien deze info. Heb ik dus geen link met je dan zie ik deze gegevens niet. Sluit daarom je samenvatting af met een verwijzing naar je e-mail adres, telefoonnummer of website zodat geïnteresseerde direct contact op kunnen nemen!