In de vorige blogs over de eerste en tweede stap van jouw content curatie strategie heb je gezien hoe je makkelijk content kunt vinden en beoordelen op waarde. In deze laatste blog laat ik je zien hoe je die content door middel van handige tools en strategische tips kunt gaan verspreiden onder je fans en volgers. We kijken eerst naar de mogelijkheden die je hebt om te bepalen wanneer je content de grootste kans maakt om gezien te worden en vervolgens naar de opties om deze in te plannen. Als laatste geef ik je een paar suggesties voor een goede content kalender.

Timing is crucial!

clock-407101_1280

Als je tijd en moeite hebt gestopt in het vinden en beoordelen van content dan is het op zich ook wel leuk als een paar fans en volgers opmerken dat je goede content aan het verspreiden bent. Naast de inhoud en de kwaliteit van je berichten (vergeet de afbeeldingen niet!) is timing ook van groot belang. Maar hoe weet je nou wat de beste tijd is om je bericht te plaatsen?

(Benieuwd naar de algemene cijfers? Loer dan even naar deze infographic)

Twitter

Doe jezelf een plezier en ga niet op zoek naar allerlei Twitter tools, want je komt om in de mogelijkheden! Veel slimmer is om mensen zoals ik dat lekker uit te laten zoeken en vervolgens te vragen of in deze blog te lezen wat de beste opties zijn. Een van de tools waar ik erg over te spreken ben is Tweriod!

De tool vertelt je wanneer je volgers online zijn en geeft een aantal suggesties qua tijdstippen waarop jij het beste je berichten op twitter kunt plaatsen. Als je de tool nog niet gebruikt hebt kan het de eerste keer iets langer duren voordat je deze stats te zien krijgt vanwege de indexering van je volgers.

De tool deelt de tijden op in weekenden, Zondagen, Maandagen en Maandag tot Vrijdag (vraag mij ook niet waarom) en geeft je suggesties op welke tijdstippen je tweets dus de meeste kans hebben om gelezen te worden. Bij ligt dat doordeweeks rond 17.00

Tweriod

 

Facebook stats

Ik heb m nog niet kunnen ontdekken. De tool die mij meer inzicht geeft in statistieken op het gebied van Facebook die minder dan 100 euro per maand kost. Ik houd het daarom bij de uitgebreide stats die Facebook je op je fanpagina al geeft. Wanneer je naar de statistieken van je pagina gaat en vervolgens het tabbad berichten aanklikt krijg je een grafiek te zien.

In deze grafiek kan je zien wanneer je fans online zijn. (dat betekent overigens niet dat ze jouw pagina bezoeken) Je hebt daardoor een beeld welk tijdstip het meest geschikt is om je bericht op Facebook te plaatsen.

Let erop dat bij de meeste pagina’s (zoals ook te zien is in onderstaand voorbeeld) de piek ergens tussen 7 en 10 uur s’avonds ligt. Dat betekent dat je bericht op dat moment waarschijnlijk dus ook de meeste concurrentie van andere pagina’s zal hebben. Ik adviseer je dus vooral om zelf te testen op welke tijdstippen jouw bericht de meeste engagement ontvangt.

2015-08-14_12-01-29

 

LinkedIn

LinkedIn maakt het je makkelijk. Die geven deze data gewoon niet prijs. Er zit dus niks anders op dan zelf te testen met verschillende tijdstippen om daarna zelf conclusies te trekken. Op je bedrijfspagina kan je echter wel achterhalen welke berichten goed en minder goed gescoord hebben. Vooral als je dit doet in de vorm van een A/B test (zelfde bericht op twee verschillende tijdstippen) kan je bepalen welk moment het beste is om je bericht te plaatsen.

Let er wel op dat LinkedIn je wel de dagen laat zien maar niet de tijdstippen. Om dit onderzoek dus goed uit te voeren is het verstandig om de tijdstippen en dagen te noteren in bijvoorbeeld een excel sheet.

LI stats

 

Deel je content

En dan is het na al die stappen eindelijk tijd je content te gaan verspreiden. Dit kun je doen door simpelweg naar de diverse social media kanalen te gaan en het bericht daar live te plaatsen. Echter heb je vast nog meer dingen te doen dan content te plaatsen en zorgt deze startegie ervoor dat dit in de praktijk niet altijd werkt.

Je kunt in dat geval gebruik maken van tools waaronder:

Hootsuite

Hootsuite is een tool waar je al je social media accounts kunt inladen en de content op een plek kunt bekijken. Nog een groot voordeel is dat Hootuite agendering toestaat. Je kunt via de tool dus verschillende updates op verschillende platformen instellen. Dit kan op vastgestelde tijdstippen maar ook kun je Hootsuite dit zelf laten bepalen.

Heb je bovenstaande stappen wat betreft timing doorlopen dan adviseer ik je het eerste.

Naast handmatig inplannen geeft Hootsuite je ook de mogelijkheid om berichten in bulk in te plannen middels een CSV bestand. Groot nadeel hiervan is dat je de eventuele afbeeldingen nog los aan de berichten moet toevoegen! Een voorbeeld van zo’n CSV bestand vind je hier.

Buffer

Sinds kort weer mijn favoriet! Buffer is een minder uitgebreide maar handige tool die je niks ander laat doen dan inplannen. Je kiest vooraf op welke tijdstippen op de verschillende netwerken berichten mogen worden geplaatst en plaatst vervolgens de content in het “postvak uit”. Buffer verstuurt op de aangeven momenten de berichten (1 per keer) de deur uit.

Handige tool als je vind dat Hootsuite te uitgebreid is. Nadeel is wel dat wanneer je niet voor de tool betaalt je maximaal 3 social media profielen kan koppelen en per profiel maximaal 10 berichten kan inplannen. Voor een dollar of 10 per maand kan je overigens wel helemaal los!

 

Buffer agenda

Naast bovenstaande tools zijn er nog ontzettend veel andere mogelijkheden. Heb jij een favoriet? Laat het mij weten en vertel vooral ook waarom.

Content kalender

Neem jij je content en je fans echt serieus? Dan is het goed om te werken met een content kalender. Het doel van een content kalender is om je een overzicht te geven van de content die je gaat plaatsen maar ook die je nog moet gaan vinden of creëren.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan aankondigingen van evenementen, inhakers op seizoenen en feestdagen en content onderwerpen die je door het jaar wilt aanhalen. Op de site van Convince&Convert vind je een uitgebreid artikel over de mogelijkheden en een gratis template om direct te starten!

And that’s it. Het onderwerp content curatie is zo ontzettend breed dat ik er nog wel 5 blogs aan kan wijden. (en misschien doe ik dat ook nog wel) Ik hoop dat je veel aan de tips en tools hebt die ik je heb gegeven maar schroom niet om hieronder een reactie achter te laten als je een vraag of toevoeging hebt.

Ik doe niks liever dan hierover met je verder te praten. Jij ook? Neem dan zeker even contact met mij op, of schrijf je in voor mijn maillijst.