Het blijft voor de meeste mensen een lastig onderwerp. wat moet ik allemaal gaan vertellen op al mijn social media kanalen, website en nieuwsbrief en nog belangrijker waarom eigenlijk? “Content is king” is een veelgehoorde term onder marketeers maar is dat wel zo?

In een wereld waarin bijna alle informatie vrij toegankelijk is en waarin elke 48 uur dezelfde hoeveelheid content wordt gecreëerd als van het jaar 0 tot 2003 is het de vraag of gezellig mee roeptoeteren wel zin heeft. Ik denk het niet. In een wereld waar alleen degene met de grootste bek wint verliezen we allemaal. Toch is het van belang om af en toe wat van je te laten horen maar dan wel graag op inhoud en op een manier die het voor jouw doelgroep relevant maakt. Kwaliteit boven kwantiteit is daarbij de stelregel maar je zult op de een of andere manier toch aan de kwalitatieve content moeten komen. Hier komt het begrip content curatie om de hoek kijken. Je hoeft namelijk niet altijd alles zelf uit te denken.

Er is zo ontzettend veel relevante informatie waarmee jij je doelgroep kan informeren, dat het best een goed idee is om wat van deze door jou geselecteerde content te verspreiden onder jouw fans, volgers en lezers. Een beetje behoorlijk media station doet niet anders. Iets laten zien van een ander en hier en daar zelf een leuk showtje in elkaar draaien 😉

Laat ik wel voorop stellen dat de content die je zelf creëert over het algemeen meer waarde heeft! Mensen zien graag het echte verhaal over jou of je organisatie of horen graag je mening over een bepaald standpunt en dit kun je alleen laten zien wanneer je dit zelf creëert.  Het is dus goed om de berichten die je cureert af te wisselen met eigen content.

De 3 stappen van een goed content curatie model zijn: vinden, lezen en delen. In deze blog behandel ik de eerste van deze drie stappen.

Hieronder geef ik je een paar tips en links naar verschillende tools en systemen die je kunnen helpen om de juiste content te vinden. Uiteraard kun je dit ook gebruiken ter inspiratie voor je eigen blogs o.i.d.

Google

Yep zo makkelijk kan het zijn. Google naar hetgeen waarnaar je op zoek bent en tadaaaaa je hebt de juiste content gevonden. Natuurlijk gaat het in de praktijk niet zo makkelijk en zijn er ook voor het zoeken op Google verschillende handige tips!

  1. Maak gebruik van Boolean search. Met dit systeem kan jij makkelijker bepaalde worden uitsluiten of juist toevoegen. De bekendste zijn: AND, OR of -(min). Door deze termen te gebruiken kan je doormiddel van bijvoorbeeld het minteken een woord uitsluiten in je zoekterm. Bijvoorbeeld “Vakantie -Griekenland”. Je ziet dan alle resultaten op het woord vakantie behalve als het woord Griekenland erin voorkomt. Het complete overzicht vind je op de help site van Google
  2. Lachen natuurlijk maar dan…. Elke dag een hele boolean search gaan zitten invoeren kost tijd en daar houden we niet van 😉 Google heeft daarom iets anders slims voor je. De Google alert!
    Middels de site https://www.google.nl/alerts is het mogelijk om je zoekresultaten automatisch naar je toe te laten komen.  In het voorbeeld hieronder heb ik weer gekozen voor de term “Vakantie -Griekenland” Ik heb daarna nog een aantal opties over welke specifieke resultaten ik wanneer wil krijgen. Heb je een brede zoekopdracht gemaakt zoals in het voorbeeld dan zou ik instellen dat je alleen de beste resultaten ontvangt. Heb je een specifieke opdracht (bijvoorbeeld op je eigen naam) dan zou ik gaan voor alle resultaten en instellen dat je die ook direct ontvangt

2015-08-03_10-47-23

 

RSS Feeds

Een Google alert werkt normaal gesproken met e-mail maar als dat geen uitkomst voor je is dan is er ook nog de optie van een RSS feed. Een RSS feed is een manier om informatie van verschillende bronnen op 1 plek binnen te laten komen. Zo kan je middels een RSS feed een abonnement nemen op allerlei websites die interessante content plaatsen en dit binnen een RSS reader binnen laten komen. Je hoeft de sites dan niet meer apart op te zoeken en te bekijken maar kan dit vanaf 1 plek doen.

Onder de optie “Verzenden naar” kan je de alerts ook als RSS feed laten binnenkomen. Een goede RSS reader die ik zelf gebruik is Feedly. Je hoeft namelijk niet altijd op zoek te gaan naar de RSS feed van een site (kost tijd, houden we niet van) maar plakt de url gewoon in het zoekveld. Feedly geeft je automatisch aan of en zo ja welke RSS feeds op de site aanwezig zijn waar jij je op kunt abonneren.

Daarnaast kan je binnen Feedly de sites handig categoriseren (1) zodat je per onderwerp kan bepalen wat je wilt lezen (2)

 

2015-08-03_10-58-03

 

 

Nog steeds teveel informatie?

Kijk allereerst of je niet een aantal sites in Feedly hebt gezet die wellicht toch niet zo relevant zijn. Helpt dat ook niet dan kan je de RSS feeds nog beter gaan filteren. Dit doe je met Feedrinse.

feedrinse martijnholtes

 

In bovenstaand voorbeeld heb ik de RSS van mijn eigen site (https://www.martijnholtes.com/feed/) genomen en deze ingeladen in Feed Rinse. Vervolgens heb ik regels opgesteld dat wanneer een bericht op mijn site de term “LinkedIn” heeft maar niet de term “Facebook” het bericht moet doorkomen. Sla de wijzigingen op en klik opnieuw op het RSS logo. Je kunt de feed dan importeren of via “other” de URL achterhalen. Vervang de bestaande URL met de aangepaste en alle andere niet relevante berichten vanuit die feed verschijnen daarna niet in je RSS reader.

 

Nuzzel

Zijn bovenstaande ideeën een beetje te technisch of tijdrovend? Leun dan achterover en laat je netwerk het werk opknappen. Met Nuzzel krijg je automatisch suggesties van content die trending is in je eigen netwerk. Dus geen “Voice of Holland” flauwekul als je netwerk daar niet mee bezig is maar interessante content. Het is dus wel afhankelijk van de kwaliteit van de content van mensen die je volgt op Twitter. Je kunt de site dagelijks bezoeken of elke dag automatisch een mail ontvangen met de top 5 van de afgelopen 24 uur.

Nuzzel

 

 

Flipboard

Je kunt deze deze app koppelen aan je social media accounts en aangeven waar je interesses liggen. Op basis van slimme algoritmes geeft Flipboard je suggesties van content die voor jou (en dus mogelijk ook voor je netwerk) interessant is. Wel valt mij op dat deze tool vooral veel marketing, tech en social media nieuws weergeeft. (ook wanneer ik mijn instellingen aanpas naar ander interesses en mijn social media kanalen ontkoppel)

flipboard

 

Warble Alerts

Net ontdekt dus als het nog niet helemaal goed werkt is het niet mijn schuld ;-). Via Warble kun je gratis alerts instellen voor Twitter. Google alerts speurt namelijk een groot deel van het internet voor je af, maar doet dat bijzonder slecht als het gaat om Twitter mentions. Op Warble kan je alerts instellen op je eigen naam of rondom een trefwoord wat relevant is voor jouw content strategie. Elke dag ontvang je een mail met de resultaten. En het allertbeste aan de tool is dat het je niks kost! Warble

 

 

En dan…..

Als je met bovenstaande apps en tools een beetje hebt zitten pielen en kloten zul je zien dat je binnen de kortste keren een enorme berg aan content hebt! De volgende stap is om deze content te archiveren. Een tool die daar erg handig voor is, is Pocket!

Pocket

Via de site van getpocket.com maak je een gratis account aan. Vervolgens installeer je de browser extension (Hier wordt je tijdens het aanmeld proces vanzelf mee dood gegooid ;-)) waarna je heel makkelijk de links naar interessante content kunt gaan opslaan. Het lijkt dus eigenlijk op het bookmarken van sites in je browser (opslaan als favoriet) maar dan op een centrale plek in de cloud. Een groot voordeel hiervan is dat je deze opgeslagen content op elke computer kunt openen en eventueel samen met collega’s kunt beheren. Om orde in de hoeveelheid links te krijgen kan je elke link van #hashtags voorzien zodat je de informatie snel kunt terug vinden.

Pocket

De volgende stap is om de content te lezen en zo snel mogelijk te bepalen of de content de moeite waard is om te verspreiden. In de volgende blogpost vertel ik je de slimme manieren hoe je dat in een zo kort mogelijke tijd kunt doen.

Ik doe niks liever dan hierover met je verder te praten. Jij ook? Neem dan zeker even contact met mij op, of schrijf je in voor mijn maillijst.