Hoe onderscheid jij je van je concurrenten? Prijs, kwaliteit of betrouwbaarheid zijn absoluut niet de argumenten. Je kunt je juist onderscheiden door je expertise te tonen in daden, meer waarde toe te voegen dan ieder ander en door jouw unieke verhaal!

Dat laatste is ontzettend belangrijk op LinkedIn. Veel te weinig sales professionals en ondernemers durven hun verhaal te vertellen. De samenvatting op LinkedIn (als die er al staat) is vaak een opsomming van het CV of een sales pitch waarom het product of dienst zo geweldig is.

Bedenk even dat dit hetzelfde overkomt als bij je eerste afspraak met een prospect direct te beginnen met verkopen. We weten allemaal dat dat niet heel erg handig is en je prospect afschrikt.

Maar waar moet een goede samenvatting op LinkedIn voor jou als ondernemer of sales professional aan voldoen dan?

Hoe zorg je ervoor dat jouw verhaal op LinkedIn uitnodigt om verder te lezen en contact op te nemen? Hieronder vind je een 6 stappenplan.

Maar denk eerst even na over het volgende. Wie wil je precies met je samenvatting aanspreken? Vanuit een sales oogpunt zal dit vaak een prospect zijn. Voor je de 6 stappen doorloopt dien je duidelijk te hebben voor wie je de samenvatting schrijft! Demografische gegevens en zakelijke interesses, kortom de kenmerken van jouw ideale klant.

Eerste indruk!

Je kunt maar één keer een eerste indruk maken. Zorg er dan ook voor dat je samenvatting niet start alsof het de kop van een vacature is. Ja, LinkedIn is een zakelijk platform maar dat betekent niet dat het saai hoeft te zijn.

In plaats van “Ik ben Social Business en Social Selling consultant bij …” schreef ik “Het is mijn missie om professionals en organisaties succesvoller te maken! Dit doe ik door hen in staat te stellen effectief gebruik te maken van hun eigen kracht gecombineerd met digitale communicatie en marketingtechnieken”.

Zorg ervoor dat de opening van je samenvatting opvallend, grappig of inspirerend is. Het doel is om de lezer nieuwsgierig te maken en te verleiden om verder te lezen. 

Vertel niet je functietitel maar wat die functietitel bewijst! 

Time to get personal! Waarom doe je elke dag wat je doet? Waarom bied je de oplossingen die je biedt? Simon Sinek verwoordt het mooi in zijn “Start with why” keynote.

“People don’t buy what you do, they buy why you do it.”

Vertellen dat jouw doel en dat van je organisatie winstmaximalisatie is, is niet echt inspirerend en ook niet meer van deze tijd. Vertellen dat je met jouw oplossing probeert om het leven van mensen op een specifiek gebied makkelijker te maken is al een heel stuk beter! Graaf dus wat verder dan je USP. Wat was de reden dat je überhaupt in dit vak bent gerold? Wanneer is een dag of afspraak voor jou succesvol en waardoor komt dat?

Wie help je nou eigenlijk precies?

Beschrijf wie jij helpt met jouw doel of missie. Welke doelgroep(en) hebben baat bij jouw oplossing? Wees hierbij zo specifiek mogelijk. Omschrijf de functietitels van jouw klanten en de branches waarin zij opereren. Valt een lezer in deze categorie (kortom is hij of zij jouw prospect) dan zal hij/zij zich persoonlijk aangesproken voelen. Hij/zij herkent zichzelf namelijk in jouw verhaal.

So what? Waarom zou ik naar jou moeten luisteren?

Waarin ben jij een expert? En waarom? In dit deel vertel je wat jou een expert maakt op jouw vakgebied. Dat kan enerzijds in opleiding en ervaring zitten, maar met name jouw praktijkervaring is relevant voor jouw prospect. Je prospect of klant zit niet te wachten op iemand die een mooi verhaal kan opdreunen. Je boekt meer resultaat als je kunt vertellen en bewijzen wat jou de expert maakt!

Wat maakt jou anders dan anderen? 

Tijd om bewijsmateriaal aan te leveren! Beschrijf bijvoorbeeld een probleem van jouw doelgroep en hoe jij dit in de praktijk oplost. Zorg dat je casuïstiek kunt overleggen indien deze gevraagd wordt, succesvolle praktijkvoorbeelden leiden sneller tot herkenning en vertrouwen.

Wat wil je dat zij doen na het lezen van je samenvatting? 

Je hebt de aandacht van de lezer! Zorg ervoor dat je die aandacht converteert.

  • Wat wil je dat de bezoeker van jouw profiel doet?
  • Vermeld je contactgegevens, verwijs naar een website of laat mensen zich inschrijven voor je nieuwsbrief. Vraag om actie maar ga ook hier niet verkopen!

 

We hopen dat deze tips je op weg hebben geholpen. Wil je meer uit social media, LinkedIn en je andere online sales en marketing inspanningen halen? Kijk dan eens hier of neem contact met ons op.