In de eerste blog in deze reeks heb je gezien hoe makkelijk het kan zijn om genoeg goede content te vinden. De tweede stap is deze content te beoordelen op kwaliteit en of deze content van toegevoegde waarde is voor jouw doelgroep. Daarnaast moet de content passen binnen de scope waarbinnen jij je expertise wilt tonen. Als ik hier plotseling een blog publiceer over een voetbal wedstrijd dan is dat in ieder geval niet wat de lezers van mijn blog verwachten. (Los van het feit dat ik niks met voetbal heb en het dus een bijzonder nutteloos artikel zou worden.)

Bij het beoordelen van je content is het vooral van belang dat je je niet laat afschrikken door de enorme hoeveelheid informatie die op je afkomt. Je kunt niet alles lezen en dus heb je wellicht iets aan de volgende tips en tools.

Speedreading

Als je van je scherm leest doe je dat gemiddeld 30% langzamer dan van papier. En als je al meer van mijn blogs hebt gelezen dan weet je dat ik er niet zo van houd om mijn tijd te verspillen ;-). Met software van UseClark kan je makkelijker en sneller van je scherm lezen. De software highlight een klein deel van de tekst waardoor jij je beter op dat deel kan concentreren. Je kunt zelf de snelheid van de software zelf instellen. Een perfecte manier dus om sneller door een tekst heen te lezen om te bepalen of deze waardevol genoeg is om te delen.

5 criteria

Content creatie is en blijft mensenwerk en ondanks dat je met verschillende tools en software op weg geholpen kan worden blijft het werk wat naar eigen inzicht gedaan moet worden. Bij het “koppen snellen” zijn er echter wel een aantal criteria die het makkelijk maken om te beoordelen of je dieper in de content wilt duiken.

Relevant

Is de content die je vind relevant voor je doelgroep. Ik volg bijvoorbeeld verschillende Facebook blogs, maar wanneer het over de laatste technische wijzigingen binnen het app platform gaat dan houd ik die content toch even voor mijzelf. Ik weet namelijk dat mijn doelgroep daar over het algemeen niet echt in geïnteresseerd is. Verwachten jou lezers daarentegen juist wel dat soort “technische” content dan deel je dit uiteraard wel. Zolang jouw lezers maar snappen waarom je dit deelt en het voor hen interessant is.

Betrouwbaar

Is de bron waarnaar je verwijst betrouwbaar? Wanneer je de sites zelf hebt gevonden en via Feedly laat binnenkomen gok ik dat je daar in het voortraject naar gekeken hebt maar kijk ook naar de content die je via andere manieren binnen krijgt. Vage titels, rare afbeeldingen of vreemde previews van artikelen zijn voor mij altijd een waarschuwing. Net zo belangrijk is het om voor je deelt te bekijken of de bron al vaker over dat onderwerp heeft geschreven om te beoordelen of de inhoud naar alle waarschijnlijkheid klopt.

Diversiteit

Hoewel een blog als Frankwatching een zeer goede site is met enorm veel goede content ben ik zelf altijd een beetje huiverig met het delen van de artikelen. Niet omdat de site niet betrouwbaar zou zijn maar wel omdat elk artikel al enorm vaak gedeeld wordt op de verschillende social media. Wanneer ik van deze site te vaak artikelen deel kan ik mij daar niet meer mee onderscheiden ten opzichte van mijn concullega’s.

Zoeken naar de pareltjes op het gebied van content blijft een doorlopende sport. Zorg er ook voor dat je divers blijft in je onderwerpen. Zo verwachten mensen social media nieuws, meer deel ik ook artikelen rondom lifehacking, singularity en zaken rondom nieuwe business modellen en organisaties van de toekomst.

Boeiend

Wellicht de allerbelangrijkste in dit lijstje. Is wat je deelt ook echt interessant voor jouw lezers. Jij bent daar zelf de beste graadmeter in want als jij je al door een artikel heen moet werken dan wil je dat je lezers al helemaal niet aan doen. Boeit de tekst en is deze ook makkelijk te lezen, wat vind je zelf van het ontwerp van de website (teveel of te weinig afbeeldingen?) en zorgt het artikel ervoor dat je er echt wat van opsteekt?

Toegankelijk

Niks is zo irritant voor je lezers dan eerst een email adres invullen of een account aanmaken alvorens ze de content kunnen lezen. Ik zeg niet dat dit soort systemen niet werken, maar voor content curatie heeft het niet mijn voorkeur. We leven in een wereld waarin content “snackable” moet zijn en blokkades met formulieren en andere toestanden dragen daar niet aan bij.

Houd de snelheid erin!

Content cureren kost tijd en vooral veel tijd als je snel bent afgeleid. Van het ene artikel kom je in het andere en voor je het weet zit je toch weer de laatste kattenfoto’s te kijken op Buzzfeed.

Een techniek die ervoor zorgt dat ik er een beetje bij blijf is de Pomodorotechniek in combi met de Pomodone app.

10-Pomodoro-1024x388

(Credits afbeelding http://timemanagement.nl/pomodoro-techniek/)

Officieel is een Pomodoro 25 minuten maar je kunt de tijdsduur instellen zoals jij dat wilt. Ik stel bijvoorbeeld 25 minuten in om content te vinden en vervolgens nog eens 25 minuten om deze te verspreiden. Omdat je met een afgebakende tijd werkt weet je zeker dat je er niet de halve ochtend aan besteedt en zorgt de tijdsdruk bij de meeste mensen ook voor een hoger concentratie niveau.

Dat was stap 2 van jouw content curatie strategie. Stap 3 is het verspreiden van de content onder jouw fans en volgers. In de volgende blog lees je hoe je dat zo snel en goed mogelijk kunt doen!

Ik doe niks liever dan hierover met je verder te praten. Jij ook? Neem dan zeker even contact met mij op, of schrijf je in voor mijn maillijst.