Soms valt alles op z’n plek. Een vraag die mij al tijden bezig houd (en wie eigenlijk niet?) is waarom sommige bedrijven en mensen het beter doen dan anderen. Hoe komt het dat bepaalde mensen innovatiever en sneller zijn? Het zijn dezelfde vragen die Simon Sinek zichzelf heeft gesteld bij het bedenken van zijn “Start with why” concept maar ik kom daarnaast ook nog tot een aantal andere conclusie.

Hoe kan het bijvoorbeeld dat een start-up met zeer beperkt budget met een grote corporate organisatie (met veel geld) kan concurreren en het soms zelfs kan verslaan? Een duidelijk koers, je helemaal de pleuris werken en goede marketing helpt daarbij, maar er is meer wat deze start-ups of succesvolle personen doen.

Volgens mij doen zij de volgende dingen anders….

Stand on the shoulders of giants!

Alle grote denkers, uitvinders en leiders hebben hun kennis niet zomaar in hun hoofd zitten… Wat hebben anderen bedacht en uitgevonden en hoe kan je daarop verder bouwen. Steve Jobs, Leonardo da Vinci, Einstein het zijn allemaal briljante mensen geweest maar ze waren niet alleen. Het waren meesters in anders denken maar ze hebben niet alles zelf bedacht. Door gebruik te maken van kennis van anderen en deze in een ander daglicht te stellen, om te draaien maar vooral daar andere inzichten aan toe te voegen hebben zij baanbrekende ontdekkingen gedaan of geweldige producten gemaakt!

Succesvolle mensen vinden het wiel niet zelf uit maar gebruiken bestaande kennis om zichzelf verder vooruit te helpen! En laten wij in deze tijd nou het geluk hebben dat we internet (lees onbeperkte informatiebron) tot onze beschikking hebben.

Failure is a option!

Move fast and break stuff! Dat was lange tijd de interne motivatie bij Facebook. We leven in een wereld waarin falen verschrikkelijk is. Maar is dat wel zo… Als je namelijk heel vaak op je bek gaat en daar ook nog een beetje van leert dan zal je uiteindelijk slagen. Edison die de gloeilamp heeft uitgevonden (en die we niet echt als lozer beschouwen) heeft tijdens zijn uitvinding van de gloeilamp geroepen:

thomas-edison-i-have-not-failed

In een wereld die zo snel gaat als de onze is falen onvermijdelijk. Wat vandaag nieuw is, is morgen oud. Wat vandaag werkt is morgen nutteloos. Doe alles wat je kunt om je doelen te bereiken maar omarm je fouten, bekijk wat je hebt gedaan en pak het de volgende keer anders aan. Falen is alleen verkeerd als je er helemaal niets van geleerd hebt.

Gecategoriseerd je kennis delen!

Dat je kennis moet gaan delen om überhaupt zaken te kunnen doen wist je natuurlijk al! Maar ook intern met collega’s, partners of andere belanghebbende van je organisatie is informatie en het delen daarvan van levensbelang! Kennis en informatie op zich zijn niet meer zo ontzettend waardevol met de komst van internet. Wat je met die kennis kunt doen, hoe je het inzet, welke kennis je bij elkaar voegt, dat is waar jouw waarde of die van de organisatie zit!

Nadeeltje is alleen dat we er een beetje erg veel van hebben. Het is daarom van groot belang je kennis enigszins te categoriseren. Werk je bijvoorbeeld al met een systeem waar iedereen zijn kennis in specifieke kennis banken kan plaatsen? Hoe vaak heb je interne kennis sessies waarbij collega’s elkaar op de hoogte stellen van nieuwe ontdekkingen? Wat doe je met een intern social media netwerk? Ik doel met het laatste niet op Yammer o.i.d.maar ik denk niet dat mail de juiste manier is om kennis met elkaar te delen. Denk ook eens aan een LinkedIn, een Facebook groep of desnoods Whats-app. Platformen waar de meeste mensen toch al op zitten!

Deel je fouten!

Je las bij “Failure is an option” ook al dat fouten maken belangrijk is. Creëer een cultuur waarbij fouten gemaakt mogen worden, sterker nog waarbij iedereen zijn fouten zoveel mogelijk deelt! Stel je eens voor dat iedereen zijn fouten onder de mat probeert te vegen.

  1. Iedereen blijft dezelfde fouten maken!
  2. Je creëert een uitzonderlijk slechte werksfeer!
  3. Je organsiatie bestaat uit mensen! Als deze mensen hun fouten “moeten”verbergen zijn ze minder productief en leveren ze minder op, zijn ze gestressed en maken ze nog meer fouten.

faults

 

Niet meer doen dus…

Er zijn natuurlijk veel meer manieren om succes te behalen. Als je er 1 zou mogen benoemen, wat is voor jou dan de belangrijkste factor.

Ik doe niks liever dan hierover met je verder te praten. Jij ook? Neem dan zeker even contact met mij op, of schrijf je in voor mijn maillijst.