Ik had er nooit zoveel mee. Ochtenden en al helemaal niet met ochtend rituelen. De ene keer vroeg uit bed de andere keer wat later. Zolang ik mijn to do’s maar af heb en iedereen blij was vond ik het wel best. Toch was het een terugkerend thema. Mensen in mijn omgeving waren er mee bezig en nadat ik verschillende artikelen gelezen had over de voordelen werd het tijd voor een experiment. Conclusie: een ochtendritueel maakt mij gelukkiger, productiever en relaxter! 

In dit artikel lees je mijn ervaringen en activiteiten vanaf het moment dat ik wakker word. Daarnaast heb ik een aantal andere artikelen voor je gezocht ter inspiratie die je meer inzicht geven in de ochtend rituelen van bekende en minder bekende mensen.

Mijn ochtend ritueel

6.30 

Mocht ik nog niet zelf wakker zijn geworden (meestal rond 6 uur) dan gaat mijn wekker op mijn telefoon af. Die ligt overigens niet naast mijn bed maar in mijn werkkamer. Ik moet dus mijn bed uit om de wekker uit te zetten en voorkom daarmee snooze gedrag.

6.40

Ik zet thee en pak mijn voorgeperst groente sap. Niet zo’n ranzig pak uit de supermarkt maar de avond ervoor zelf gemaakt met een slowjuicer.

6.45

Priming zoals Tony Robbins het noemt. Ik heb mijn eigen variatie hierop bedacht en doe de volgende oefening minimaal 10 keer.

  1. 4 seconden inademen
  2. 16 seconden vasthouden
  3. 8 seconden uit ademen

Doel is om juist geen doel te hebben. Vanaf het moment dat ik opsta gaan mijn hersenen aan met ideeën, to do’s en andere gedachte. Door dit proces zet ik die weer even uit en zorg ik ervoor dat ik de dag super relaxed begin.

Heb ik meer tijd dan doe ik de Wim Hof Methode. 

6.50

Noem het mediteren of noem het anders, ik merk dat het werkt. Na mijn ademhaling oefening bedenk ik minimaal 3 dingen waar ik dankbaar voor ben. Dat mag iets groots zijn maar ook iets kleins. Iets van gisteren, vorig jaar of iets wat nog komen gaat. De reden hierachter is niet zweverig maar heel praktisch. Als je dankbaar bent kan je niet gestrest, angstig of gespannen zijn. Dit is wetenschappelijk aangetoond en dus weet ik zeker dat ik de dag lekker ontspannen begin ;-).

6.55

Tijd om de dag in te plannen. Ik visualiseer hoe ik mij vandaag wil voelen. Op zowel privè als zakelijk vlak. Ook dit heeft niks te maken met zweverige toestanden maar is ook weer een wetenschappelijk bewezen feit. Door te visualiseren hoe jij wilt dat de dag verloopt zorg je dat hersenen zich hier ook op instellen. Als je dat niet gelooft die deze oefening dan eens door je de slechts mogelijke dag voor te stellen. Ik garandeer je dat je een kl%$@te dag hebt!

7.05

Bewegen. Soms is dat hardlopen, soms op de crosstrainer en soms naar de sportschool ook de tijden variëren. Ik zorg dat ik minimaal 20 minuten en maximaal een uur beweging heb afhankelijk van mijn afspraken die ochtend.

7.45

Tijd voor een koude douche. De ene keer direct koud, de andere keer alleen koud afdouchen. Enerzijds omdat dit erg goed is voor je lichaam (denk maar aan het sauna idee), maar vooral om de juiste mindset te krijgen. Een koude douche geeft je energie en maakt je volledig wakker en alert! Prima manier om je dag te beginnen.

8.00

Klaar voor de dag! 😉

Ik doe dit nu ongeveer een half jaar en natuurlijk lukt me dit helaas niet elke dag. Ik kan daarom met zekerheid zeggen dat wanneer ik wel mijn routine doe ik productiever, efficiënter en veel positiever ben. Ik kan je dus echt aanraden om jouw eigen routine ook te ontwikkelen!

pexels-photo-41135

Ik heb mijn morning routine samengesteld op basis van wat anderen doen. Hieronder vind je een paar van die inspiratiebronnen.

Tony Robbins
Bekende performance coach uit Amerika. Je moet even door het Amerikaanse sausje heen kijken maar ik vind Tony echt geweldig! De meeste dingen uit mijn eigen ochtend ritueel zijn afgeleid van die van hem.

Tim Ferris
Bekend van de boeken “4 hour workweek” en “4 hour body” en meester lifehacker. Tim heeft ook een meesterlijke podcast die je zeker een keer moet gaan luisteren

Arianna Huffington
Bekend van de nieuwssite Huffington Post en heeft zelfs een heel boek geschreven over slapen. Is sinds haar burn-out in 2007 een “Sleep Evangelist”.

Gary Vaynerchuk
Een enigszins drukke maar zeer succesvolle ondernemer uit Amerika. Pakt het geheel anders aan dan de bovenstaande mensen. De aflevering van zijn show #askgaryvee samen met Arianna Huffington is overigens geweldig! 

Barack Obama
Volgens mij behoeft deze man verder geen uitleg 😉 Het artikel is overigens niet door Obama geschreven maar door een journalist die zijn morning routine kopieert.

Ik doe niks liever dan hierover met je verder te praten. Jij ook? Neem dan zeker even contact met mij op, of schrijf je in voor mijn maillijst.