Lifehacks Mindfulness Mindset Persoonlijke ontwikkeling

Verander je associatie, verander je leven!

We willen het allemaal. Meer geluk, meer geld, meer vakantie, meer vrije tijd, strakker in ons vel zitten, meer rust en noem maar op.

Iedereen heeft dingen waarvan hij ‘aangaat’. Doelen die je heel graag wil bereiken. Wensen die onhaalbaar lijken maar wel op de bucketlist staan, grootste plannen. En toch bereiken de meeste van ons de gestelde doelen niet. Hoe kan dat? Dat is een vraag die mij al lang bezighoudt.

Is het omdat we lui zijn, worden tegengewerkt, onrealistische doelen stellen? Wellicht wel, maar dat vind ik een te makkelijke conclusie.

In dit artikel:

deel ik mijn ervaringen en inzichten. Ik eet bijvoorbeeld al een tijd zo goed als geen vlees meer (het schijnt dat je dan vegetariër heet), loop bijna elke dag 8 kilometer hard in de natuur, en doe elke dag mijn ochtend routine. Hoe houd ik dat vol? Ik maak gebruik van associatie.

Stel, je wilt afvallen. Maar al te vaak is dat een hopeloze strijd. Je begint supergemotiveerd en laat vanavond de chips echt in de zak. Ook staan de hardloopschoenen al klaar op de mat. Ze daadwerkelijk aantrekken en een rondje rennen… tja.

Waarom? Is het dan zo ingewikkeld om af te vallen? Nee, niet echt. Verbruik meer calorieën dan je binnenkrijgt en voilà, je verliest gewicht. Tuurlijk is het zo dat de een meer baat bij sporten heeft dan de ander en spelen gezondheid problemen een rol. Ook voor een strakke sixpack zul je echt wel meer moeten doen. Maar in de basis is minder eten en meer verbruiken voor het overgrote deel van ons 80% van de oplossing.

Toch heeft 49,2% van de Nederlanders overgewicht… Los van de discussie over ons voedingspatroon snap je vast wel een beetje wat ik bedoel.

Wanneer je de associatie kunt veranderen met hetgeen waar je vanaf wilt dan verander je zonder enige moeite je gedrag.

Waar ligt de oplossing? Ik heb gemerkt dat het zit in associatie.

Associatie? Hoe dan?  Laten we even bij het voorbeeld over het afvallen blijven omdat veel mensen nu of op een ander punt in hun leven weleens wat kilootjes kwijt willen. En dan ook regelmatig met de volgende excuses aankomen. Letterlijk en figuurlijk.

‘Vandaag mag ik best een beetje comfort food want ik heb echt een zware dag gehad.’
‘Ach dat ene hamburgertje kan geen kwaad.’

Herkenbaar? Het probleem is dat je met deze gedachten je bestaande patroon in stand houdt.

Wat er moet veranderen is je associatie met dat het ongezonde eten. Van ‘het kan wel een keer’ of ‘ik heb vandaag toch ook al gesport’ naar: ‘Hoe draagt deze voeding bij aan mijn langdurig geluk?’

Sinds een aantal maanden ben ik (bijna volledig) gestopt met het eten van vlees en vis. Ik noem mijzelf geen vegetariër want zo af en toe eet ik nog weleens iets van vlees (ongeveer 1 tot 2 keer per maand). Ik hoor van mensen die hetzelfde doen dat zij er soms moeite mee hebben en echt hunkeren naar vlees. Ik heb daar nog geen moment last van gehad. Is dat omdat ik zoveel discipline heb? Nee.

De reden dat ik het zo makkelijk heb is dat ik niet alleen vanuit logica besloten heb geen vlees te eten. Er zijn duizenden onderzoeken die aangeven dat elke dag vlees of zelfs 4 tot 5 keer per week vlees leidt tot verschillende welvaartsziekten. Geen slap, vaag en new age achtig links gelul maar gewoon the cold hard truth. Hoe waar ook, dat heeft mij nooit kunnen overtuigen. En ook dierenleed was niet mijn belangrijkste motivatie. Plofkippen met antibiotica? Ik heb er tot voor kort geen seconde echt van wakker gelegen en laten we eerlijk zijn; jij ook niet. En het milieu dan en de uitstoot van de vleesindustrie? Ach dat waait wel weer over. Niet te veel over nadenken…wat kan jij daar in je uppie nou aan doen?

Totdat ik mijn associatie veranderde.

Ik heb twee jaar lang alle docu’s op Netflix gekeken die gaan over voeding. Met een geïnteresseerde en hier en daar wat sceptische blik. Je moet niet altijd alles geloven wat er gezegd wordt, want uiteindelijk framed iedereen, dacht ik eerst nog. Maar toch. Met die nieuwe visies, vielen er echt wel een paar puzzelstukjes op hun plaats.

En toen op een hele gewone zondagavond was het klaar… Ik wist zeker: ik kan en wil niet meer bijdragen aan dierenleed, de substantiële milieuverontreiniging en het vergiftigen van mijn lichaam door alle troep die in die arme beestjes is gestopt.

Mijn associatie met vlees is veranderd. Het is niet meer de gezonde bron van eiwitten en ijzer. Het is geen comfort food. Het is niet meer het ingrediënt dat ik nodig heb om in combinatie met een goede fles wijn een fijn diner te hebben.

Ik associeer vlees nu met: beestjes eten die nog geen maand oud zijn (kippen), slachthuizen waar het er erger aan toegaat dan in de meest verschrikkelijke horrorfilm, al onze inspanningen voor een beter milieu die volledig teniet worden gedaan door het eten van vlees, en zo kan ik nog wel even doorgaan…

Een ander voorbeeld.

Je kent vast wel mensen die proberen om te stoppen met roken. Na het zoveelste boek en een hele rij aan nicotine pleisters gaat het even goed maar na een paar maanden is het toch weer raak. De kennis is er, de strategie is er, de hulpmiddelen zijn er, de overtuiging is er. En toch is het niet genoeg om blijvend te stoppen. Zolang je associatie met die peuk troost, comfort, anti-stress of ontspanning is maak je het jezelf wel heel erg lastig er vanaf te blijven. Snap je mijn punt?

Wil je afvallen? Verander je associatie met suiker en junkfood. Wil je een actiever leven? Verander je associatie met luieren. Wil je een sixpack? Verander je associatie met trainen.

Kennis alleen gaat je niet dichter bij je doel brengen. Je associatie veranderen met de dingen die slecht of juist goed voor je zijn zorgt voor blijvende gedragsverandering!

Is dit de sleutel tot geluk? Nee natuurlijk niet. Ten eerste; definieer geluk. En ten tweede is er nooit één weg naar…Zorgt dit inzicht ervoor dat jij je doel wel haalt? Je komt in ieder geval weer een stukje dichterbij.

Ik doe niks liever dan hierover met je verder te praten. Jij ook? Neem dan zeker even contact met mij op, of schrijf je in voor mijn maillijst.

Op de hoogte van nieuwe strategieën en tips?

Wordt dan lid van mijn mail updates

Top! Dank voor je inschrijving

Oeps dat ging niet helemaal goed.... 🙁

He! Ik wil ook wat zeggen!

Vertel maar.....

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips en strategieën die tijd besparen en je nieuwe inzichten geven?

Ik mail je alleen als ik je iets te vertellen heb waar je echt iets aan hebt!

Tof van je! We mailen snel!

Oeps! Dat ging niet helemaal goed :-(

Tips en strategieën die tijd besparen en je nieuwe inzichten geven
ontvangen?

Ik mail je alleen als ik je iets te vertellen heb waar je echt iets aan hebt!

Dank voor je inschrijving! Ik mail je alleen als ik je echt iets moet vertellen.

Oeps. Er ging iets niet helemaal goed....