Business Mindfulness Mindset Persoonlijke ontwikkeling

Waarom de ondernemend professional nooit gelukkig is

Een ondernemer (of een ondernemend professional) is altijd op zoek naar meer. Heb je de ene target gehaald dan ga je gauw door naar de volgende, en de volgende, en de volgende etc.

Op zich niks mis mee want daarmee groei je en als je het een beetje slim aanpakt wordt je elke keer succesvoller. Maar het heeft ook een keerzijde…

Op het moment dat jij je successen nooit viert gebeurt er namelijk iets in je hersenen en met je mindset. Je hersenen hebben namelijk erg hun best gedaan je bij dat doel te brengen. Je hebt je hersenen gekraakt over een bepaald probleem en hebt nachten doorgehaald om het op te lossen. Je hebt liters koffie naar binnen gegoten (dat werkt trouwens averechts maar dat terzijde) en hebt je hersenen uitgeput maar…. Victory is sweet! De meesten van ons ambitieuze ondernemers horen vervolgens het volgende in ons hoofd:

Goed dat zit erop! Eigenlijk had ik het wel wat sneller kunnen doen…. Is dit nou het resultaat waar ik zo hard voor gewerkt heb…. Het viel eigenlijk best wel mee, zo moeilijk was het ook niet….

Je praat jezelf naar beneden of op z’n minst maak je de prestatie een stuk minder groot dan dat die eigenlijk is. Oplossing voor dit gevoel voor de meeste mensen? Door naar de volgende uitdaging want wellicht dat je daar wel volledig voldoening uithaalt….

Waarom is dit een probleem?

Hoe hard zou jij werken als je wist dat de beloning een zak knikkers en een appeltaart is? Hoe hard zou je werken als de beloning een wereldreis is, een nieuwe auto of de afbetaling van je hypotheek? Het gaat niet zozeer om het bezit maar wel om de beloning die jou de meeste voldoening geeft. Waarschijnlijk doe je er (bijna) alles voor.

Nu even terug naar de binnenkant van je hoofd. Als je na elke prestatie het resultaat kleineert maak je de beloning voor je eigen motivatie wel erg klein. Heel hard gewerkt, heel weinig resultaat. Dit heeft vervolgens een grote invloed op je onbewuste mindset en uiteindelijk je zelfvertrouwen. Waarom zou je elke keer zoveel geven als het toch nooit genoeg is. Door je succes te vieren creëer je juist de motivatie om de volgende keer nog verder te gaan. Om nog meer te bereiken en om nog meer voor je doelen te gaan! Onbewust vraag jij je namelijk af hoe groot de beloning is en dat geeft juist de motivatie en energie om nog dieper te gaan.

Stel je het volgende eens voor.

Je hebt een zoon of dochter die nog niet zindelijk is. Na veel pogingen is het eindelijk gelukt. Die kleine gaat zelf naar het toilet en spoelt ook nog eens keurig door. Hoe zou jij daarop reageren? Vanaf de bank met een biertje of wijntje in je had en je duim opsteken met de begeleidende spreuk ‘lekker bezig hoor! Ga je nu weer spelen?’. Of spring je van de bank, loer je om de hoek of alles goed gaat en vier je uitgebreid deze enorme prestatie? Je beloont de prestatie wat vervolgens zorgt voor nog meer motivatie om het de volgende keer weer te doen.

Ik ben de afgelopen jaren het voorbeeld geweest van het niet vieren van je successen. Er was namelijk altijd wel iemand of iets die het beter had gedaan. Ik besefte me pas een hoe belangrijk dit is tijdens een Tony Robbins event in London.

Een van de onderdelen van het seminar is ‘The Firewalk’ waarbij je met je blote voeten over kolen loopt die ongeveer 500 graden zijn (nee… geen typefout). Er gaat een heel proces aan vooraf maar een van de belangrijkste dingen is het uitbundig vieren van je prestatie. Hoewel ik altijd wel van een uitdaging houd moet ik zeggen dat ook ik de eerste keer even moest slikken toen ik voor de hete kolen stond. Na afloop werd de prestatie uitbundig gevierd, en juist dat zorgt ervoor dat je jeelf ertoe aanzet het nog een keer te doen. Wat mij betreft mag de kolenbaan twee keer zo lang zijn.

Ambitie is goed! Sterker nog, ik denk dat er een hoop mensen veel profijt hebben van een scheutje extra. Maar vergeet niet voor je doorgaat naar je volgende doel je resultaten te vieren!

Ik doe niks liever dan hierover met je verder te praten. Jij ook? Neem dan zeker even contact met mij op, of schrijf je in voor mijn maillijst.

Op de hoogte van nieuwe strategieën en tips?

Wordt dan lid van mijn mail updates

Top! Dank voor je inschrijving

Oeps dat ging niet helemaal goed.... 🙁

He! Ik wil ook wat zeggen!

Vertel maar.....

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips en strategieën die tijd besparen en je nieuwe inzichten geven?

Ik mail je alleen als ik je iets te vertellen heb waar je echt iets aan hebt!

Tof van je! We mailen snel!

Oeps! Dat ging niet helemaal goed :-(

Tips en strategieën die tijd besparen en je nieuwe inzichten geven
ontvangen?

Ik mail je alleen als ik je iets te vertellen heb waar je echt iets aan hebt!

Dank voor je inschrijving! Ik mail je alleen als ik je echt iets moet vertellen.

Oeps. Er ging iets niet helemaal goed....