‘Wat is je doel, waar wil je heen?’ ‘Vind je passie’, ‘vind je why’, ‘volg je hart’, ‘doe waar je voor geboren bent’?

Adviezen en leuzen die je vast wel eens van iemand gehad hebt of op Instagram in de vorm van tegeltjeswijsheid voorbij hebt zien komen. Er is veel inspiratie te vinden in dit soort ‘wijsheden’ en het kan je helpen om over deze dingen na te denken.

Maar waarom zijn mensen die dit echt leven en beleven zo dun gezaaid?

Find your why

Al minimaal vier jaar houd ik mij actief bezig met dit thema. Ooit geïnspireerd door Find Your Why van Simon Sinek wilde ik ook wel eens ontdekken wat nou het hele doel van mijn leven (purpose) is en hoe ik ervoor zorg dat ik elke dag mijn werk doe met een gevoel van gelukzaligheid, blijheid en purpose.

Wat ik na meer dan 4 jaar zoeken heb ontdekt is dat al deze methodieken (althans voor mij) niet werken. Er is niet 1 ding in mijn leven dat me blij maakt. 

Ja, natuurlijk wil ik mensen helpen. Maar daarin zijn nogal wat verschillende invalshoeken te vinden. Je kunt mensen helpen als therapeut of coach, maar je kunt ook achter de kassa bij de supermarkt gaan zitten. In beide gevallen help je mensen….

Knap lastig dus.

Zingeving = Verantwoordelijkheid?

Al een paar jaar volg ik Dr. Jordan Peterson. Peterson is hier en daar omstreden (en wordt door de traditionele media nogal negatief onder de aandacht gebracht, maar met de media heb ik toch al niks en de kritiek is in mijn ogen onterecht). Zijn uitspraken worden af en toe flink uit hun verband gerukt.

Wil je weten hoe het nou echt zit? Kijk dan in ieder geval even deze YouTube video. Dat betekent natuurlijk niet dat je het met hem eens hoeft te zijn. Maar een rechts nationalistische, seksistische en radicale debiel, zoals hij wordt afgeschilderd, is het niet.

Ik heb het werk van Peterson tot op zekere hoogte bestudeerd. Een van de punten die hij aanhaalt is de zin van het leven. Volgens Peterson is die te vinden in het nemen van verantwoordelijkheid. Laat me mijn interpretatie daarvan even uitleggen.

Stel: Je denkt (nog beter: voelt) dat je mensen wilt helpen. Mooi uitgangspunt, maar nogal vaag.

En waar begin je? Daar blijven de meeste van ons hangen omdat het zulke grote vragen zijn dat je er letterlijk nooit een antwoord op gaat krijgen. 

Maar als we dit nu eens terug herleiden naar de kern. Je wilt anderen helpen. Prima. Wat heb je daarvoor nodig? Kennis? Expertise? Ervaring? Wellicht, maar dat is geen antwoord op je vraag.

Die zaken gaan pas spelen als jij duidelijk hebt WAT je PRECIES wilt gaan doen.

Als jij anderen wilt helpen, WIE heb je dan nodig? Als eerste: jezelf.

Als jij er een potje van maakt ga je nooit in de gelegenheid zijn om een ander goed te kunnen helpen. Het voorbeeld van de veiligheidsinstructie op een vliegtuig is hier een mooi voorbeeld van. Zoals je aan het begin van een vlucht in het vliegtuig altijd hoort wat je moet doen in geval van nood: ‘Doe eerste je eigen zuurstofmasker op voor je een ander helpt’.

Als jij de ander wilt helpen dien je eerst verantwoordelijkheid te nemen over jezelf.

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst

Stop even met verder lezen en denk eens terug aan momenten in je leven waarin je voelde dat iets had bereikt of enige vorm van betekenis voelde in je leven. Als je goed kijkt zijn dat bijna allemaal momenten waarop jij de verantwoordelijkheid hebt genomen. Verantwoordelijkheid voor jezelf en/of anderen.

Verantwoordelijkheid nemen voor onszelf? Dat vinden we lastig. Aan de oppervlakte vinden we het vooral oncomfortabel. Het betekent namelijk dat je gezond gaat eten, dat je meer gaat bewegen, dat je kijkt hoe jij jezelf kunt verbeteren in plaats van comfort op te zoeken. En het is dus heel wat anders dan alleen maar leuke dingen doen en altijd happy zijn. 

Op een dieper niveau kom je hele andere dingen tegen. Crap uit het verleden die je nog niet hebt verwerkt, onzekerheid, confrontatie met je fouten en vergissingen en alle boze en stomme dingen die je hebt gedaan.

Gaan we nog een laagje dieper dan wordt het helemaal leuk. De meeste mensen komen er namelijk achter dat ze een diep gevoel van afwijzing voelen voor zichzelf. Je weet precies waarom jij niet verdient wat je wilt vanwege al die zwaktes, vergissingen, fouten en andere dingen die je in het verleden hebt uitgevreten…

We zijn daarmee op een punt beland waar veel mensen (zelfs diegenen die actief bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling) liever niet naartoe willen. Het is (zoals Peterson het noemt) letterlijk de hel waar je binnen treedt. En toch…

Als jij echt vindt dat je anderen wilt helpen is dit waar je naartoe moet gaan. De drijfveer daarachter? Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en alles wat daarbij hoort. We willen graag dat alles van een leien dakje gaat maar zo werkt het natuurlijk niet.

Dat lijkt een heel erg pessimistische insteek maar als je erover nadenkt is het gewoon zo. Je leeft en uiteindelijk ga je dood…. lekker verhaal dus. 

Wanneer we verantwoordelijkheid nemen voor onszelf en elke dag ons beste ZELF zijn dragen we niet bij aan dat lijden. Sterker nog, naar verloop van tijd gaat het niet alleen met jou beter, maar ook met de mensen om je heen. In een nog verder stadium kan jij als voorbeeld dienen op allerlei vlakken. En jouw doel was om mensen te helpen….. toch? 😉

Doe je dat niet? Geen probleem. Met jou het grootste deel van de mensheid. Maar verwacht niet dat je dan bereikt wat je echt wilt. 

Meer betekenis in je leven? Dit zijn de stappen die ik nam

1.Begin met het begrijpen dat jij altijd een keuze hebt.

In elke situatie kun je kiezen wat je doet. Stel jezelf een wat vaker de vraag wat je eigenlijk toevoegt aan je omgeving en de situatie. Ben je negatief? Blijf je neutraal of heb je de mogelijkheid om dingen positiever aan te pakken?

2. Wat kan jij vandaag beter doen dan je gisteren deed?

Gezonder eten, meer bewegen of juist een dag rust nemen, je to-do lijst vandaag echt afwerken, etc. Verantwoordelijkheid in het Engels is Responsibility. En dat is ’the ability to respond’. Vrij vertaald ‘de mogelijkheid om te reageren’

3. Wat is jouw mindset op dit moment? Welke stemming heb je en draagt die bij aan jouw doel?

Nee ik bedoel niet dat je de hele dag happy de peppie moet zijn. Daar geloof ik niet in. Wees je echter wel bewust van je stemming en welk effect die op jou en je omgeving heeft. Voeg je negativiteit toe of….

Eens? Niet eens? Wil je iets vragen of juist toevoegen? 

Laat het mij weten met een commentaar hieronder of mail mij op martijn@martijnholtes.com