6 minuten
Jung heeft een bizarre hoeveelheid goede concepten en inzichten de wereld in geslingerd. Als je naar de huidige stromingen binnen de persoonlijke ontwikkeling kijkt vinden de meeste daarvan hun oorsprong in het werk van Jung.
Jung was ook de man die Archetypes ‘opnieuw’ onder de aandacht heeft gebracht. In zijn theorie zijn het er 12. Ik beperk me in deze blogreeks tot de (in mijn ogen) belangrijkste vier:
- Krijger
- Koning
- Minaar
- Magician
Disclaimer! Ik poog niet een volledig psychologisch concept uiteen te zetten. Ook heb ik niet de illusie compleet te zijn in de uitwerking van deze archetypes, hun achtergrond en relatie tot elkaar. Ik gebruik deze archetypes als metaforen om jou een concept en structuur te bieden die je door moeilijke perioden in je leven kan helpen.
Inzicht in deze theorie heeft mij geholpen om mijzelf, mijn gedrag en hoe ik kan en wil reageren in bepaalde situaties beter te sturen. Je hebt deze 4 archetypes namelijk allemaal in je. En die archetypes kun je gebruiken als de situatie daarom vraagt. Soms moet je de meeste wijze zijn. Soms juist niet zeuren en doorzetten. Soms moet je een situatie met liefde en compassie bekijken en soms juist je vuist op tafel slaan en gaan staan voor waar jij in gelooft.
De Krijger
In dit artikel neem ik je mee in de wereld van de ‘The Warrior’. Het meest onbegrepen archetype van allemaal.
Want waar denken je aan bij het woord krijger? Strijd, oorlog, agressie? Maar ook onderdrukking, pijn en misdaden.
Elk archetype heeft een positieve en een negatieve kant. Een lichte en een schaduwzijde. En hoewel die schaduwzijde niet moet worden onderschat moet die ook zeker niet worden onderdrukt.
Alles in het leven heeft een schaduwzijde. Een kant die we onder controle willen houden omdat het kan vernietigen. Maar onder controle houden betekent niet dat we het willen onderdrukken. Neem nu een politieke stroming waar je het niet mee eens bent en die zelfs een potentiële bedreiging vormt voor onze samenleving.
Een primaire reactie is om die stroming te verbieden. Maar door iets te verbieden gaat het ondergronds. En als het ondergronds gaat heb je er geen zicht meer op… Beter is om uit te zoeken wat de oorzaak is dat die stroming aanhang heeft en die aanhang een beter alternatief te bieden.
Wat is de schaduwkant van de krijger?
- Dominantie ten koste van en over anderen
- Ongecontroleerde agressie
- Competitief door het vernietigen van de tegenstander
Dominantie.
Een woord dat in onze samenleving gekoppeld is aan machtsmisbruik en onderdrukking. Maar zoals ik al schreef heeft elke kant een donkere maar ook een lichte zijde. Want dominantie kan ook betekenen dat er dominantie is over het slechte. Een dominante mindset die je helpt om negatieve gedachtes niet te laten overheersen is een goed plan. Een dominante meerderheid die een samenleving creëert waarin iedereen een kans heeft is een goed idee.
Agressie.
Nog zo’n concept wat in een slecht daglicht staat. Maar het was o.a. de agressie van de jonge mannen die het strand bij Normandië oprenden die ervoor heeft gezorgd dat we dit jaar 75 jaar vrijheid kunnen vieren.
Competitiviteit
Geassocieerd met ‘the winner takes it all’. Competitief is een uiting van een competent persoon. En een competent persoon is de persoon die je wilt zijn en graag bij je in de buurt wilt hebben. Competentie zorgt ervoor dat je wat van je leven maakt en niet de 16 uur per dag Doritos eet en Netflix kijkt.
Het is dus een goed om in bepaalde situaties de krijger in jezelf naar boven te brengen.
Positief en constructief toepassen in je leven?
Je moet een moeilijke beslissing maken, bent bang voor wat de toekomst brengt en je komt maar niet in beweging?
Juist dan is het goed om dat extra stukje moed naar boven te brengen. Een krijger doet niets anders dan zijn/haar angsten overwinnen. Fuck iedereen! Ik ga dit fixen! Offensief is altijd beter dan defensief. Met een offensief bepaal jij de volgende zet en ben je niet afhankelijk van de ander.
Je hebt het sporten opgepakt, maar mist een stukje discipline en ambitie?
Soms moet je jezelf gewoon een schop onder je kont geven en ‘niet lief zijn’ voor jezelf. En dat betekent niet altijd dat je er zin in hebt of dat het je blij maakt. Je krijger-stand kan je helpen om dat andere stemmetje wat graag wil chillen tijdelijk de mond te snoeren.
Je bent je baan of je klanten kwijt?
Geef de ‘zoek het dan maar lekker uit’ kant in je ook ruimte. Natuurlijk ben je boos of teleurgesteld. En nu komt het belangrijkste! Laat je de lichte of schaduwkant van je ‘krijger’ naar boven komen? In plaats van je partner, klanten, vrienden of andere familie op te zadelen met je agressie en ellende kies je een constructieve manier.
Wees moedig en kijk naar de kansen die deze situatie kan bieden.
Ga sporten! Schrijf je businessplan! Stel je CV op!
Boosheid geeft energie. Zet die energie om in iets goeds en zorg dat je innerlijke krijger een superheld wordt en geen oorlogsmisdadiger.