Iedereen heeft doelen.  En toch bereiken de meeste van ons de gestelde doelen niet. Hoe kan dat? Is het omdat we lui zijn? Worden we tegengewerkt. Zijn onze doelen niet realistisch? Misschien, maar dat is een te makkelijke conclusie.

In dit artikel:

deel ik mijn ervaringen en inzichten als het gaat om doelen stellen en halen. Gezond eten, koude douches en een ochtend routine. Hoe houd ik dat vol? Ik maak gebruik van associatie.

Een voorbeeld. Stel je wilt afvallen. Je begint gemotiveerd en laat dezelfde avond nog de chipszak voor wat het is. Ook staan de hardloopschoenen voor morgenochtend al klaar op de mat. Ze morgenochtend daadwerkelijk aantrekken en een rondje rennen… tja.

Waarom eigenlijk? Afvallen is niet zo heel erg ingewikkeld. Verbruik meer calorieën dan je binnenkrijgt et voilà, je valt af. Tuurlijk is het zo dat de een meer baat bij sporten heeft dan de ander en spelen gezondheid problemen een rol. Ook voor een strakke sixpack zul je echt wel meer moeten doen. Maar in de basis is minder eten en meer verbruiken voor het overgrote deel van ons 80% van de oplossing.

Toch heeft 49,2% van de Nederlanders overgewicht… Los van de discussie over ons voedingspatroon snap je vast wel een beetje wat ik bedoel. De sleutel achter het veranderen van je gedrag is de betekenis of associatie die je het geeft. Als je de associatie kunt veranderen dan verandert je gedrag met veel minder moeite.

[activecampaign form=1]

Waar ligt de oplossing?

Associatie? Hoe dan?  Laten we even bij het voorbeeld over het afvallen blijven.

‘Vandaag mag ik best een hamburger want ik heb echt een zware dag gehad.’
‘Ach dat ene biertje kan geen kwaad.’

Herkenbaar? Het probleem is dat je met deze gedachten je bestaande patroon in stand houdt.

Wat er moet veranderen is je associatie met dat het ongezonde eten. Van ‘het kan wel een keer’ of ‘ik heb vandaag toch ook al gesport’ naar: ‘Hoe draagt deze voeding bij aan mijn langdurig geluk?’ Ik weet het, dat klinkt zweverig maar het is wel zo!

Sinds een aantal jaren eet ik t.o.v. de jaren daarvoor flink minder vlees.  Veel mensen die hun eetpatroon veranderen hebben daar ontzettend veel moeite mee. Ik heb daar nog geen moment last van gehad. Is dat omdat ik zoveel discipline heb? Nee.

De reden dat ik het zo makkelijk heb is dat ik niet alleen vanuit logica besloten heb minder vlees te eten. Er zijn duizenden onderzoeken die aangeven dat elke dag vlees of zelfs 4 tot 5 keer per week vlees leidt tot verschillende welvaartsziekten. Geen slap, vaag en new age geklets maar gewoon ’the cold hard truth’. Hoe waar ook, dat heeft mij nooit kunnen overtuigen. En ook dierenleed was niet mijn belangrijkste motivatie. Plofkippen met antibiotica? Ik heb er tot voor kort geen seconde echt van wakker gelegen en laten we eerlijk zijn; jij ook niet. En het milieu dan en de uitstoot van de vleesindustrie? Niet te veel over nadenken…wat kan jij daar in je uppie nou aan doen?

Totdat ik mijn associatie veranderde.

Ik heb alle docu’s op Netflix bekeken die over voeding gaan. Met een geïnteresseerde en hier en daar wat sceptische blik. Je moet niet altijd alles geloven wat er gezegd wordt, want uiteindelijk framed iedereen, dacht ik eerst nog. Maar toch. Met die nieuwe visies, vielen er echt wel een paar puzzelstukjes op hun plaats.

En toen op een hele gewone zondagavond was het klaar… Ik wist zeker: ik kan en wil niet meer bijdragen aan dierenleed, de substantiële milieuverontreiniging en het vergiftigen van mezelf door alle troep die in die arme beestjes is gestopt. Mijn associatie met vlees is veranderd. Het is niet meer de gezonde bron van eiwitten en ijzer. Het is geen comfort food. Het is niet meer het ingrediënt dat ik nodig heb om in combinatie met een goede fles wijn een fijn diner te hebben.

Een ander voorbeeld.

Je kent vast wel mensen die proberen om te stoppen met roken. Na het zoveelste boek en een hele rij aan nicotine pleisters gaat het even goed, maar na een paar maanden is het toch weer raak. De kennis is er, de strategie is er, de hulpmiddelen zijn er, de overtuiging is er. En toch is het niet genoeg om blijvend te stoppen. Zolang je associatie met die peuk troost, comfort, anti-stress of ontspanning is maak je het jezelf wel heel erg lastig er vanaf te blijven.

Wil je afvallen? Verander je associatie met suiker en junkfood. Wil je een actiever leven? Verander je associatie met luieren. Wil je een sixpack? Verander je associatie met trainen.

Kennis alleen gaat je niet dichter bij je doel brengen. Je associatie veranderen met de dingen die slecht of juist goed voor je zijn zorgt voor blijvende gedragsverandering!

Is dit de sleutel tot geluk? Nee natuurlijk niet. Ten eerste; definieer geluk. En ten tweede is er nooit één weg naar…

Zorgt dit inzicht ervoor dat jij je doel wel haalt? Je komt in ieder geval weer een stukje dichterbij.