Bestaat er zoiets als een sleutel naar succes?

Ik denk het niet. Ten eerste is succes voor iedereen anders. Er is geen standaard definitie van succes. Wat voor de een succes is, is voor de ander falen.
Bestaat er een manier om blijvende verandering te creëren op gebieden die jij wilt veranderen? Ja dat weet ik zeker!

De hefboom

Om te veranderen moet er iets gebeuren. Er is een moment waarop je besluit dat genoeg, genoeg is. Dat je besluit je leven om te gooien, ontslag te nemen, te starten met een project, te stoppen met een activiteit, etc.
Dit moment is je hefboom. Het kan een groot moment zijn, maar ook een klein moment. Je hefboom is het moment waarop je met hoofd en hart besluit dat je NU een verandering doorvoert. Dat moment hebben we allemaal meerdere keren in ons leven gehad. Waarin onderscheiden mensen die hierin hun uiteindelijke doel halen zich van de mensen die dat niet doen?

Je motivatie

Het besluit om het anders te doen is je momentum. Op dat moment is door een trigger je motivatie hoog genoeg om actie te ondernemen op je beslissing. Je schrijft je ontslagbrief gaat naar de sportschool of welke keuze jij dan ook maakt. Dit momentum is je eerste motivatie en het geeft je de energie de eerste (vaak moeilijke) stap te zetten. Maar dan…. Motivatie zal hoe dan ook langzaam afnemen. De sleur komt erin, het zit een keer flink tegen en weg is je motivatie. Hoe voorkom je deze valkuil?

De routine

Routine is hierin het magische woord. Je kunt het ook discipline noemen, maar dat woord ervaren de meeste mensen als vies. Het voordeel van een goede routine is dat jij je hoofd zo kunt programmeren dat je het automatisch doet. Je wordt als het ware naar je routine toe getrokken. Om uit het niets een routine op te bouwen (bijvoorbeeld elke dag sporten) is bijna niet te doen. Je hebt de hefboom en je motivatie nodig om je routine op te bouwen. Want juist het starten van een routine is verrekte lastig. Routine is wat je helpt uiteindelijk de verandering te bewerkstelligen die je wilt.

[activecampaign form=1]

Een voorbeeld:

In januari 2017 ben ik weer ondernemer geworden. Ondernemers zijn eigenlijk een beetje rare lui want statistisch gezien is het zo dat hoe langer je ondernemer bent hoe groter de kans is dat je failliet gaat… Daar heb ik natuurlijk geen zin in dus heb ik voor mezelf besloten dat de zaken waar ik invloed op kan uitoefenen ten volle zal benutten. Voor mij zijn dat de productieve uren die ik in mijn bedrijf kan stoppen. Om dat te kunnen heb ik echter wel wat nodig. Energie!

Ik ben gaan zoeken naar manieren waarop ik ervoor kon zorgen dat ik zoveel mogelijk energie heb. Energie komt o.a. uit je lichamelijke conditie en zo kwam ik o.a. uit op het boek van master lifehacker Tim Ferris. Tim beschrijft in zijn boek verschillende revolutionaire methodes om af te vallen, aan te komen, spieren op te bouwen maar ook om veel energie te hebben. Een van de dingen waarmee hij heeft geëxperimenteerd is het effect van kou op je lichaam.

Kou? Koude douche? Ijskoud? Hier in Nederland woont een van de voorlopers op dit gebied, Wim Hof. Wim heeft meerdere wereldrecords op zijn naam staan waaronder het beklimmen van de  Mount Everest in een zwembroek en we kunnen dus stellen dat de beste man daar best wat energie voor moet hebben gehad.

Na het aanschaffen van de online course ben ik maar meteen helemaal losgegaan. Een weekend met niemand minder dan Wim himself in november 2017 en in februari 2018 een onvergetelijke expeditie in Canada.
De Canada expeditie van bestond o.a. uit wandelingen over een bevroren meer in niks meer dan je wandelschoenen en zwembroek. Ik heb in 5 dagen tijd ongeveer 15 keer in een wak gelegen waarvan het ijs minimaal 30 centimeter dik is.

Waarom zou je dat vrijwillig willen doen, sterker nog er ook nog plezier in hebben? Door de hefboom (ik wil NU meer energie) had ik de motivatie om te zoeken naar oplossingen en die oplossingen ook aan te nemen. Door mijn motivatie was ik ook bereid oncomfortabele dingen te doen. Ik moest door je eigen mentale blokkades heen breken en dat is niet altijd alleen maar fun. Maar omdat ik tijdens mijn gemotiveerde periode hiervan een routine gemaakt heb, kan ik nu niet meer anders. Regelmatig gaat de warme kraan niet eens meer aan en douche ik in ieder geval douche altijd koud af. Zonder enige moeite.

Door inzicht te krijgen in de 3 stappen die jouw blijvende gedragsverandering geven is de kans vele malen groter dat je dit doel ook echt behaalt.

Ik doe niks liever dan hierover met je verder te praten. Jij ook? Neem dan zeker even contact met mij op, of schrijf je in voor mijn maillijst.

Credits foto’s:
Inner Mountain Expeditions | Ingvild Molenaar
Anouk Appelman