Binnen 1 minuut kun jij je mindset veranderen!

“Ja ja dacht ik nog” toen ik Victor voor het eerst hoorde uitleggen wat zijn One Minute Coaching methodiek inhield. Hoe kun je nu in 1 of minder dan 1 minuut mensen motiveren en activeren? Tony Robbins heeft er minimaal 4 dagen voor nodig en met deze methode kan het in een minuut?

De afgelopen 10 jaar heb ik trainingen en implementatietrajecten mogen verzorgen rondom het gebruik van nieuwe communicatie en marketing vormen. Een essentieel onderdeel in het slagen hiervan is de mindset van de betrokkenen. De One Minute Coaching methode is naar mijn idee een van de beste manieren om aan die mindset rondom veranderingen snel, efficiënt te veranderen.

Wat is One Minute Coaching

One Minute Coaching is de naam van de motivatie techniek die komt uit de topsport. Gebaseerd op de time-out in een wedstrijd zorgt deze methodiek dat je in een hele korte tijd de mindset van de ander of jezelf weer in de juiste staat brengt. One Minute Coaching blijft uit de inhoud. Dat klinkt logisch maar in die simpele zin zit veel wijsheid. Soms is het heel goed om de inhoud in te duiken.  Maar best vaak is het verstandig om juist uit de inhoud te blijven.

Neem het voorbeeld van een time-out tijdens een sportwedstrijd. Als coach heb je in het moment van zo’n wedstrijd helemaal geen tijd voor een analyse of wat er beter kan. Het enige wat je op dat moment kunt doen is zorgen dat de speler in een positieve en uitgedaagde mindset komt.

Niet alleen door het bestuderen van deze methodiek, maar ook door dieper te duiken in Neuro Linguistisch Programmeren en de Wim Hof Methode ben ik overtuigd dat mindset onmisbaar is in het behalen van resultaten. Heb je er geen vertrouwen in dan ga je nooit bereiken wat je wilt. En toch staan we in de meeste situaties bijna nooit stil bij onze eigen mindset of van de mensen met wie we werken. Dat zorgt ervoor dat onze communicatie en inspanningen veel minder effect hebben.

Voordat we er dus ook maar aan denken om de inhoud in te gaan dien je ervoor te zorgen dat jij en je gesprekspartner de juiste mindset hebben.

De methodiek in de basis

Iedereen heeft mentale stemmingen. En deze stemmingen zijn grofweg onder te verdelen in 4 categorieën zoals je in de afbeelding hieronder ziet. Het is belangrijk om te weten dat elke mentale stemming goed is. Woede en frustratie lijken niet positief maar zijn dat wel degelijk. Waarom elke stemming goed is leg ik je graag uit.

1.Uitdaging

Wanneer je uitgedaagd bent zit je meestal in “the flow”. Je bent betrokken, enthousiast, ziet kansen en kijkt met een oplossende blik naar problemen. We kennen die momenten allemaal wel. Het is dat moment waarop je besluit om een verandering nu echt door te voeren of een probleem op te lossen. Het mooie aan deze stemming is dat het vaak lijkt alsof de dingen vanzelf gaan. Je ziet kansen i.p.v. problemen.

2.Spanning en verkrampen

In de volksmond ook wel stress genoemd. De mindset die de meeste mensen dagelijks ervaren. Oorzaak? In de meeste gevallen ben je teveel bezig met het resultaat en niet met jouw prestaties. We hebben nooit 100% controle over het resultaat. Je bent altijd afhankelijk van invloeden van buitenaf. Door te focussen op wat je wel kunt doen neem je de regie over jouw prestaties weer in handen.

3.Woede en frustratie

Eerlijk is eerlijk, hier moest ik ook even over nadenken. Wat is er nou goed aan iemand die boos is. Het antwoord is eigenlijk vrij simpel. Iemand die boos is heeft veel energie! Dat die energie in een uitgedaagde stemming beter tot z’n recht komt snappen we natuurlijk. Maar woede en frustratie toont betrokkenheid.

Situatie en mindset staan los van elkaar

De laatste twee stemmingen komen vooral voort uit onwetendheid. De situatie en hoe we daarop reageren staan namelijk altijd los van elkaar. Ga maar na. Als je een rotdag achter de rug hebt en gestrest in de file staat is alles je teveel. Maar heb je net promotie gekregen dan kan je dag niet meer stuk….

4.Afhaken

Aan de buitenkant van de cirkels zie je afhaken staan. Ook aan afhaken zitten positieve kanten. Afhaken kan er voor zorgen dat je de situatie objectief kunt bekijken. Het is vaak ook een manier om jezelf te beschermen. Als het je even niet meer boeit geeft dat soms juist rust.

Door alle stemmingen vanuit een positieve kant te benaderen blijf je uit de veroordeling. Het mooie van onze mentale veerkracht is namelijk dat we heel snel van stemming kunnen veranderen. Iemand die boos is kan in een split second in zijn uitdaging stappen. Iemand die in zijn uitdaging zit kan even afhaken om zaken mentaal te verwerken om vervolgens weer aan te haken.

4 simpele oplossingen

Als je doorhebt in welke mindset jij of de ander verkeerd is het de kunst om die te beïnvloeden. Daarvoor gebruikt One Minute Coaching 4 communicatietechnieken.

1.Complimenteren

Kijken naar wat er wel is. Dat is wat je met deze communicatietechniek vooral doet. Spreek je bewondering uit voor de manier waarop de ander met een lastige situatie omgaat. Door een gemeend compliment te geven kan je het zelfvertrouwen bij de ander terug brengen. Soms hebben we een spiegel nodig die ons laat zien hoe goed we al bezig zijn.

2.Inspireren

Inspireren is het vertrouwen in de toekomst en het geloof naar de ander uitspreken. het is belangrijk dat je ook hier uit de inhoud blijft. Niemand heeft een glazen bol dus je hebt nooit zekerheid. Je baseert je aanname dus op de inzet en presentatie. Niet op het resultaat.

Het verschil met complimenteren is dat je dus vooral naar de prestaties in de toekomst kijkt. Deze communicatietechniek is perfect toe te passen bij de verkrampte mindset. Vaak kunnen we in die stemming niet goed naar onszelf kijken. Maar het schetsen van een betere toekomst waar we naar toe kunnen werken helpt vaak wel.

3.Confronteren

Letterlijk en ook alleen maar de spiegel voorhouden zonder enige vorm van oordeel. Je geeft alleen terug wat je letterlijk ziet. “Ik hoor dat je je stem verheft” of “Ik zie dat je met je armen zwaait”. Het lijken simpele voorbeelden, maar de truc is om alleen de constatering te doen zonder daar een oordeel aan te hangen. Door dit te doen geef je de ander inzicht in zijn gedrag. Het is aan de ander om daar inhoud aan te geven.

4. Provoceren

De beste communicatietechniek bij de prestatiegerichte collega’s. ‘Ik denk niet dat jij dat kunt” of “Geef het nou maar op, het gaat toch niet werken zo…”. Je weet dat de ander het wel kan maar je gebruikt deze techniek om de ander uit de tent te lokken.

Bovenstaand is een hele korte inleiding in deze methodiek. Het mooie eraan is dat de theorie ontzettend simpel is maar daardoor niet heel gemakkelijk. Het kost vooral veel praktijktraining om het jezelf eigen te maken.

Benieuwd hoe jij deze methodiek direct toe kunt gaan passen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Niks leuker om hier eens over verder te praten!

[activecampaign form=1]