Als het op je werk als werknemer of ondernemer aankomt wordt jij geacht een expert te zijn in wat je doet. Op zich ook niet zo raar want je vraagt een vergoeding voor je uren, diensten of product en dan moet wat je levert natuurlijk wel van behoorlijke kwaliteit zijn. Maar wat is een expert eigenlijk?

Ik krijg vaak het label “productiviteit of mindset expert” opgespeld. Fijn om te horen, maar hoe kan je expert zijn in een verzamelbegrip van communicatie, techniek of psychologie. En wanneer ben je eigenlijk een expert?

In dit artikel lees je waarom het fijn is om je ‘expertstatus’ soms los te laten. Het geeft ruimte om je te ontwikkelen. Immers als je beseft dat je altijd iets te leren hebt wordt de wereld en jijzelf een stuk leuker!

Wanneer ben je een expert?

Om een expert te zijn hoef je niet voor de ‘expertcommissie’ te verschijnen. Ook hoef je niet per se een boek te schrijven of op televisie te komen, hoewel dat soms wel een beetje meehelpt. het schijnt dat jij jezelf expert mag noemen als je een bepaalde activiteit langer dan 7 jaar uitvoert. Ook die stelling klopt niet want als je 7 jaar lang iets verkeerd doet dan ben je nog steeds geen expert.

Toch moeten we allemaal voldoen aan de status expert en dat is raar! Wat zou er nou gebeuren als je dat label nou eens van je af laat glijden. Wat nou als je uitdrukkelijk tegen je opdrachtgever, klant, collega of werkgever zegt dat je zeker geen expert bent!

Ik heb het voor je uitgeprobeerd en de resultaten zijn erg goed 😉

Meestal als ik voor het eerst ergens aan tafel zit heb ik nog de expert status. Ik krijg dan vaak de vraag wat de organisatie moet doen om de productiviteit te verhogen of hoe zij hun mensen beter kunnen betrekken bij bedrijfsprocessen. Mijn antwoord is steevast “Geen idee…”.

Na een verbaasde en soms verontwaardigde blik leg ik uit waarom ik dat zeg. Jezelf expert noemen is heel gevaarlijk. Je pretendeert te weten hoe jij een probleem kunt oplossen maar elk probleem is anders. Is het dan niet heel raar als ik na een gesprek al precies kan vertellen wat een organisatie moet doen om zijn doelen te halen? Daarbij komt ook nog eens dat onze wereld in een heel rap tempo verandert! Bijblijven op een vakgebied is door de samensmelting van technieken en inzichten aangedreven door ons collectieve brein (genaamd het internet) onmogelijk geworden. De expert “moet” alles weten maar dat is simpelweg niet meer van deze tijd!

Pleister erop en verder?

We zijn massaal op zoek naar de korte termijn oplossing! Pleister erop en hop weer verder gaan! We vinden het fijn om onze lijstjes af te strepen zodat we snel door kunnen naar het volgende! En als je iets niet weet dan vraag je dat aan een expert. Heel slim om hulp in te roepen maar dan wel graag met de juiste reden! Er wordt namelijk verwacht dat de expert je in het kort vertelt wat je wel en niet moet doen en dan…. Tadaaa! Probleem opgelost! Gaat het dan toch fout dan geef je de schuld aan de expert want die heeft namelijk gezegd dat het zo moest.

Op korte termijn werkt deze strategie prima. Maar op de lange termijn is zij desastreus voor elke organisatie! We moeten ons echt meer bezig gaan houden met de lange termijn oplossing in plaats van de “ducttape oplossing”! Waarom zou je mij of welke andere consultant of trainer dan ĂŒberhaupt nog bellen?  Ik deel graag mijn kennis en mijn opgedane ervaring en ik heb in het verleden bewezen dat met mijn inzichten, strategieĂ«n en technieken anderen hebben bereikt wat ze wilden. Maar dat heeft niets te maken met het label expert.

Het heeft te maken met empathie, inlevingsvermogen, out of the box denken en vooral je ego aan de kant kunnen zetten. Want een expert wil zijn gelijk halen en wie zit daar nou op te wachten…?