De eeuwige discussie in je hoofd

Het is zaterdag ochtend 9.18. Ik scroll op mijn Iphone door mijn tijdlijn op Instagram terwijl er op de achtergrond een relaxt muziekje afspeelt en de kop koffie op tafel koud wordt.

Ondanks deze relaxte omgeving voel ik me nerveus ?. Ik had me namelijk de avond ervoor voorgenomen om te gaan hardlopen. Eerder die week heb ik me voorgenomen om binnen een maand te starten met de #75hard challenge. En 45 minuten hardlopen is een van de activiteiten die ik dan elke dag 75 dagen lang ga doen.

Terwijl ik scroll en af en toe een slok van mijn koffie neem, hoor ik de interne dialoog in mijn hoofd. ‘Kom op, je had gezegd dat je vroeg gaat hardlopen’. ‘Je hebt je rust ook verdient, je kunt ook vanmiddag gaan hardlopen…..’ Herkenbaar? 

De vijand van je ‘productieve’ leven….

Het is de grootste vijand van ons ‘productieve’ leven. Ik heb het over uitstelgedrag. Het uitstellen van de te nemen actie om je doel (wat dat dan ook mag zijn) te bereiken. Nou is er een hele hoop te zeggen over het stellen van doelen. Ik ben van mening dat het stellen van doelen in je leven hier en daar wat ‘overgewaardeerd’ is. Maar laten we ook constateren dat geen richting hebben je niet verder gaat brengen in je leven. Kortom, uitstelgedrag is iets wat je op z’n minst wilt herkennen en het liefst ook wilt aanpakken. Maar hoe dan?

De kracht van momentum creëren 

Je to-do lijst afwerken, boodschappen doen, naar de sportschool, een rapport afmaken, dat ene telefoontje plegen. De vraag is niet of maar welke activiteiten je geregeld uitstelt. Voordat je kunt overgaan tot het oplossen van het probleem wil je eerst helder hebben waarom het zo lastig is om tot actie over te gaan. Inzicht in de kracht van het moment biedt uitkomst.

Momentum creëren betekent dat jij jezelf in een staat van zijn brengt waarin je actie onderneemt. Een heel simpel voorbeeld: je hebt honger en hebt niks in huis dus het is tijd om boodschappen te doen. Dit voorbeeld is een open deur, maar zo makkelijk kan het zijn. Maar wat doe je als je niet een directe noodzaak hebt, maar wel in de actie wilt?

Actie kost energie. En op onze energie is ons brein zuinig. Stiekem is je brein gewoon ontzettend lui. Als iets met minder energie kan worden bereikt dan heeft dat altijd de voorkeur. Zie nu eens een raket voor je die op de grond staat. De raket wordt ontstoken en de rook en vlammen schieten eronderuit. Langzaam zie je de raket van de grond komen en met elke seconde sneller de lucht ingaan. De raket raast de ruimte in, voorbij de maan en verder het heelal in.

Welk moment heeft nu de meeste energie gekost?

Het is de eerste milliseconde en de eerste millimeter om de raket van de grond te krijgen. De tweede millimeter ging alweer iets makkelijker, de derde nog iets makkelijker en zo verder. Wat dit voorbeeld aantoont, is dat de eerste beweging, de eerste actie de meeste energie kost. Wil je dus in actie komen, concentreer je niet op het resultaat dat komt later. Concentreer je op de eerste beweging.

Kom je moeilijk je bed uit omdat je zoveel moet doen? Focus je niet op je to-dolijst, maar focus je op het wegslaan van de deken en uit je bed stappen.

Stel je dat lastige mailtje uit? Focus je op het openen van je mail en het invoeren van het e-mail adres. Als je dan toch bezig bent kun je alvast een titel voor de mail bedenken. En ja dan kun je net zo goed nog even noteren welke onderwerpen je in de mail wilt benoemen. Voor je het weet is dat mailtje wat je al 3 uur uitstelt zo af. 😉

Onderneem actie om momentum te creëren. Niet om een exact resultaat te bereiken.

Heb je inzichten gehaald uit dit artikel? Lees dan ook meteen het vervolg hierop.

 
[activecampaign form=1]