We leven in een vreemde tijd. Corona gooit onze hele wereld letterlijk overhoop. We beseffen duidelijk waar we wel en geen controle over hebben. Leren welke beroepen, activiteiten en mensen in ons leven echt belangrijk zijn en ervaren ‘in sommige gevallen’ een samenhorigheid die we al tientallen jaren niet meer hebben gezien.

Controle op je leven?

Dat zijn allemaal mooie inzichten, maar het helpt je niet altijd als je de nadelen van deze situatie ervaart. Je baan staat op het spel. Je omzet is verdampt, die relatiecrisis die eraan zat te komen openbaart zich in volle glorie en de persoon die jij dacht en wilt zijn blijk je niet te zijn nu alle afleiding en structuur in je leven is weggevallen.

Kortom ‘you feel fucked….’

En dan heb ik nog een mooie verrassing voor je. Deze shit duurt nog wel even en niemand weet hoelang, in welke vorm en intensiteit.

Uit je comfortzone?

Ik zie schitterende initiatieven voorbij komen. Ondernemers zetten met een enorme inspanning hun business online. Mensen geven gratis diensten weg. De self-help goeroes gooien de mooiste quotes online (heb ik zelf ook een handje van) en juist dit is de periode waarop we kunnen groeien, veranderen en onze beste versie worden.

Dat is allemaal nobel en deels ook waar maar voor een groot deel van ons gaat dat nu even niet op. Als je vol in de shit bent geraakt door deze toestand dan zie je al die mooie en goede dingen niet meer.

[activecampaign form=1]

 

Ik ben het volledig met je eens als je argumenteert dat de grootste groei in je ontwikkeling buiten je comfort zone ligt. Maar wanneer je daar te ver buiten treedt dan is er niks anders dan survival mode. En survival mode levert je geen groei op. Het brengt het beste, maar ook het slechtste in je boven.

Aan de andere kant hebben we de afgelopen tijd geleerd dat we recht hebben op van alles en nog wat. Dat discipline, structuur en competentie vieze woorden zijn. En dat de mentaliteit van lief, aardig en recht hebben op, ertoe heeft geleid dat we in de westerse wereld softies zijn geworden.

Kortom k*ttezooi alom en niemand heeft een antwoord…. Wat the f… ga je nu doen?

‘The meaning of life is to take responsibility’

Er is niet een afzonderlijk antwoord op deze vraag. Maar een belangrijke factor op dit moment is die van verantwoordelijkheid! Dit is het moment om zoveel mogelijk verantwoordelijkheid op je te nemen als je kunt dragen.

Verantwoordelijkheid voor:

 • Je gezondheid
 • Je zakelijke keuzes
 • Je financiële situatie
 • Je discipline en routine
 • Kortom…. je leven en het liefst ook voor dat van je dierbaren om je heen.

Die verantwoordelijkheid pak je niet omdat dat zo nobel is. Die verantwoordelijkheid pak je omdat dat hetgeen is waar jij invloed en controle op hebt. En je pakt het omdat je daarmee een voorbeeld kunt zijn voor je omgeving.

‘Je hebt geen controle over het leven dus laat controle los’ is echt een bullshit quote!

Weleens in een situatie gezeten waar je geen controle had? Dat is survival-mode alom. Geen controle hebben is geen optie. De vraag die je jezelf dient te stellen is ‘waar heb ik WEL controle op?’

Nee je hebt geen controle over de economie, het coronavirus en wanneer je kinderen weer naar school mogen. Je hebt echter maximale controle over hoe je daarmee omgaat.

Hoe pak je dat aan?

 • Door allereerst te beseffen dat je steken hebt laten vallen, dat je in het verleden verkeerde keuzes hebt gemaakt en verkeerde prioriteiten gesteld hebt. Door de volle verantwoordelijkheid daarvoor te pakken EN (en dat is een belangrijke EN…) daarbij compassie voor jezelf te hebben en jezelf daar niet eindeloos voor te straffen.  Ja je hebt er op een aantal gebieden in je leven een flinke bende van gemaakt. Pak de verantwoordelijkheid daarvoor en pak ook de verantwoordelijkheid om dat vanaf nu beter te doen.
 • Maak een lijst van zaken waar je nu wel invloed op hebt. Ik geef je vast een voorzetje:
  1. Je gezondheid in de vorm van genoeg beweging, je eet- en slaappatroon.
  2. Je financiële situatie door de cijfers erbij te pakken en helderheid te krijgen waar je nu echt staat.
  3. Je houding naar anderen. Wees eerlijk over wat je voelt en denkt. Wees er voor anderen als je dat kunt.
  4. De rest van dit rijtje kan je prima zelf aanvullen…
 • Pak de controle door te zeggen wat je doet en te doen wat je zegt. Niet tegen een ander maar tegen jezelf. Dit is de tijd waarop discipline, structuur en competentie juist floreren. Waarin jij met die kwaliteiten de situatie beter kunt maken of in ieder geval niet slechter dan het is. Stel een structuur en routine voor jezelf (en je partner/gezin) op en houd je daaraan. Bewijs aan jezelf dat je veel meer controle hebt dan je denkt.

Ik vertel je dit allemaal niet vanuit een ‘Martijn weet het beter’ mentaliteit. Ik vertel je dit, omdat ik dit zelf vergeten was en er elke dag keihard aan werk om dit te doorleven. Ik deel dit, omdat er te weinig gesproken en geschreven wordt over waarom juist nu het moment is om wel een routine en discipline op te bouwen.

Ook ik hoop dat we een nog betere samenleving kunnen bouwen. Dat we begrijpen dat een samenleving gebouwd moet zijn op compassie en duurzaamheid. Dat we stoppen met het vernietigen van onze aarde. Maar ik begrijp net zo goed (en daar wordt naar mijn mening te weinig over gesproken) dat we daar niet zomaar komen en dat ook die transitie met enorm veel chaos gepaard gaat.

Ben je ook op die chaos voorbereid?

P.S. nog een tip ter afsluiting: Stop met het 36 keer per dag checken van je nieuws apps. Zet die ook maar op je to-do of not-to-do lijstje.