Waarom ‘Starten met waarom’ niet praktisch is!

Druk zijn staat gelijk aan succes. Maar is iemand die het minder druk heeft en daardoor minder verdient niet veel rijker? Over de manier waarop je meer in minder tijd kan doen zijn al boeken vol geschreven maar er zit iets voor de productiviteit theorieën, boeken en apps wat we vergeten.
Waarom doe je de dingen die je doet. Begin met het waarom is een terechte bestseller van Simon Sinek waarin hij uitlegt hoe het kan dat bepaalde personen en bedrijven beter presteren en succesvoller zijn dan andere. Het waarom waardoor jij je laat leiden is niet meteen praktisch. De theorie van Essentialism helpt je om datgene wat ECHT belangrijk is te achterhalen en je alleen daar volledig op te concentreren.
Door verschillende projecten allemaal tegelijk in de lucht te houden zorg je ervoor dat je in veel verschillende richtingen elke keer een beetje verder komt. Maar is het niet veel slimmer om je op een essentieel punt te concentreren en hier vervolgens in te excelleren?
essentialism
Klinkt leuk maar dit is in de praktijk een stuk moeilijker dan je denkt! Aandachttrekkers als e-mails, telefoontjes, WhatsApp en social media zorgen ervoor dat dit bijna een onmogelijke taak is. Een van de belangrijkste dingen die je dus zal moeten leren is NEE zeggen. Nee, zeggen tegen meetings, nee zeggen tegen het constant checken van je mail en smartphone en nee zeggen tegen collega’s en de baas. 

Start with why!

Hoe kom je er nou achter waarom je alle dingen doet die je doet? Het lijkt voor de hand liggend maar is best moeilijk. Doe het volgende als je er niet uitkomt:
  1. Stel een lijstje op met zaken die voor jou van belang zijn. Je partner, gezin, werk, hobby’s vrienden etc.
  2. Stel jezelf per onderwerp vervolgens de vraag waarom je dat belangrijk vindt. Als dat lastig voor je is bedenk dan eens wat je zou voelen of wat er zou gebeuren als die zaken zouden wegvallen. Blijf jezelf de waarom vraag stellen totdat je bij de essentie uitkomt.
  3. Bekijk nu de uitkomst. Als je goed kijkt, zal je een lijn ontdekken. Je wilt een succesvolle carrière? Dan is het klaar met de avondjes in de kroeg en ga je aan de bak. Je gezin is het allerbelangrijkste? Mooi maar stop dan met van die achterlijk lange dagen te werken en raak die laptop thuis niet meer aan.

Focus op de essentie!

Nu je weet wat voor jouw belangrijk is moet je dit in de dagelijkse praktijk gaan brengen. Dit doe je in drie stappen:

Ontdekken

Welke activiteiten, relaties en werkzaamheden dragen bij aan jouw waarom en welke doen dat niet. Waarom dragen bepaalde zaken wel of niet bij, en in hoeverre heb je die nodig om te blijven functioneren. De kern hierin is om te ontdekken hoe je minder dingen veel beter kunt gaan doen. Keuzes maken om tijd vrij te maken voor de essentiële dingen en die veel beter te gaan doen dan je nu doet!

Elimineren

Alle dingen die niets toevoegen aan jouw uiteindelijke waarom mogen weg. Ho! Wacht! Niet meteen je baan opzeggen als je erachter komt dat die niet direct wat toevoegt aan je waarom maar wel gaan kijken naar alternatieve inkomensstromen. Elimineren betekent vooral veel vaker NEE zeggen.     Voordat je dit doet wil je volledig helder hebben welke kant je op wilt gaan zodat je dit ook aan mensen kunt uitleggen. Bijvoorbeeld: “Ik wil project Y eerst volledig en succesvol afmaken voordat ik aan project Z begin”. “Door hier volledig op te concentreren ben ik sneller in staat om dit met een hogere kwaliteit van te doen”.  

Als jij geen prioriteiten in je leven brengt doet een nader dat wel voor je!

Uitvoeren

Moet je echt fysiek bij die meeting zijn of kan het ook via Skype? (Elimineer reistijd) Moet je eindeloos gaan zoeken naar een antwoord op een vraag op Google of kan je het ook in de groep gooien? Desnoods via een #dtv op Twitter!

Wees niet bang om duidelijk te maken waarom je een nieuwe manier van werken en leven aan hebt genomen. Oh en als je dan toch bezig bent om nee te zeggen neem dan ook “dat weet ik niet” mee. Blijkbaar moeten we in deze wereld op alles direct een antwoord hebben. Natuurlijk moet je wel weten waar je het over hebt maar in een wereld die zo snel gaat als de onze is alles weten onmogelijk. Niet om de hete brij heen draaien en gewoon vertellen dat je het antwoord niet hebt scheelt een hoop gedoe en stress.

Productiviteit is voor 80% je mindset en maar 20% strategie. Heb je bijvoorbeeld productiviteit apps nodig? Prima want die kunnen enorm helpen maar vergeet niet dat een app een gereedschap is. Geen doel!