Waarom perspectief het antwoord is op information overload

Dat we aan het begin staan van een aantal jaren waarin onze wereld weer zichtbaar veel gaat veranderen is duidelijk. En hoewel er veel onduidelijk is, is één ding wel heel erg duidelijk. De manier waarop we informatie tot ons nemen, het verwerken en op basis ervan beslissingen nemen was nog gaat flink veranderen!

Het tijdperk van aandacht ligt achter ons.

Informatie is in onze digitale wereld overal. En als iets in overvloed overal is, neemt het af in waarde. Informatie is niet langer de sleutel tot succes. Want zelfs als je al over de juiste informatie beschikt dan is die informatie snel achterhaald door een nieuw onderzoek, een beter inzicht of een veranderende wereld.

We bevinden ons op dit moment op de overgang van het aandacht-tijdperk naar het perspectief- tijdperk (Tiago Forte 2021).

Waar eerst alleen onze tijd schaars was, is dat nu ook onze aandacht. Want net als tijd heb je dagelijks een beperkte hoeveelheid aan aandacht die je ergens aan kunt besteden.

Van kenniswerkers (iedereen die meer dan 3 uur per dag iets met een computer en/of informatie doet) wordt door traditionele werkgevers verwacht dat zij 8 uur per dag productief zijn. Maar wat die productiviteit dan precies is, is niet geheel duidelijk.
Daarnaast kunnen we ons over het algemeen maar 4 uur per dag echt concentreren.

We moeten onszelf een andere vraag gaan stellen. Het vinden, ontvangen en verwerken van informatie is door onze digitale communicatiemiddelen zo’n enorme tsunami geworden dat we op een andere manier hiermee om moeten gaan.

Als je dit leest voel je waarschijnlijk ergens de druk om iets anders te doen, iets anders te lezen of iets anders te kijken. De druk om 24/7  informatie te verwerken is zo groot dat onze aandacht uitgeput raakt. Het percentage mensen met een burn-out en andere stress gerelateerde klachten is hier simpelweg het bewijs van.

Het tijdperk van perspectief ligt voor ons…

De wereld gaat zo snel dat het verwerken van data en informatie niet meer genoeg is.

We hebben een perspectief nodig. Een vooraf bepaalde en gestructureerde manier van kijken naar de wereld om de informatie in de juiste context te zien. Een punt van waaruit we kijken, een mening over wat belangrijk en onbelangrijk is. Daardoor krijgen we een holistischer beeld op ons leven, werk en de wereld.

Point of view is that quintessentially human solution to information overload…In a world of hyper abundant content, point of view will become the scarcest of resources. Paul Saffro

Dat is makkelijk gezegd, maar vereist dat we controle krijgen over onze emoties, zodat we niet afgeleid worden door onze gevoelens.
Het vereist studie, meditatie, contemplatie en tijd om te vinden wat voor ons echt belangrijk is.
En het vereist persoonlijk leiderschap, discipline en standvastigheid om op te staan wat voor jou belangrijk is.

Waarom? Omdat ons brein is geprogrammeerd om alle stukjes informatie in de wereld op te pakken en te verwerken. Het is het instinct wat we allemaal hebben om alert te zijn als er gevaar dreigt. Zelf al heb je dat bewust niet door.

Informatie dieet

Ons brein is niet gemaakt om met zoveel informatie om te gaan. Nog meer informatie stampen gaat dus niet werken.
Wat je wel kunt doen is je gewoontes veranderen en je bewust worden hoe jij instinctief reageert op informatie. Want de informatie die je tot je neemt beïnvloed niet alleen je denken, maar je complete kijk op het leven en de wereld.

Informatie consumeren is gelijk aan het eten dat je in je mond stopt. Er is Junk-informatie & Healthy-informatie.
Als je controle wilt blijven houden op je leven dan is je relatie met informatie in dit tijdperk van information-overload dus essentieel!

Door de tsunami aan informatie is het niet mogelijk om elk stukje informatie af te wegen op belang en daar vervolgens wel of niet iets mee te doen. Daarom is het zo noodzakelijk dat je duidelijk hebt door welke bril (perspectief) je naar de informatie kijkt.

Door bewust te zijn van het perspectief en de manier waarop je naar een probleem kijkt kun je met een laserfocus de juiste informatie ontdekken en distilleren uit de enorme hoeveelheid content die dagelijks op je afkomt.

Om perspectief te krijgen moeten we meer gaan testen, meer gaan proberen en ons (nog) sneller aanpassen. Alleen zo kunnen we erachter komen of het perspectief wat we hebben klopt. We moeten het dagelijks testen aan de werkelijkheid.

Je passie vinden of je why te ontdekken, een bedrijf starten of je gezondheid en relaties verbeteren is in het licht van deze kennis dus niet mogelijk met een simpele cursus of een tof seminar.
Wat een beter alternatief is, is zorgen dat je verschillende feedback rondes hebt opgesteld. Alleen door je verzamelde informatie, ideeën, aannames en gedachtes te toetsen aan de werkelijkheid door in actie te komen kunnen deze feedback rondes plaatsvinden.

Ontwikkeling is geen rechte lijn, ontwikkeling is een serie van feedback rondes.

Welkom in de wereld van persoonlijk kennis management! (PKM)

PKM is een intentioneel systeem van gewoontes, routines, tools en systemen die je helpen je relatie met informatie te verbeteren en informatie om te zetten in concrete uitkomsten en resultaten.

Door met het juiste perspectief naar informatie te kijken, vind je informatie die voor jou op dat moment praktisch inzetbaar is. Maar dat niet alleen, jij hebt een unieke visie op die informatie en juist dat is het verschil wat het verschil maakt.

PKM helpt je om die informatie op te slaan op een manier die jou dient. Het zijn niet alleen die artikelen die je leest, maar ook de inzichten die voor jou het belangrijkste zijn. Het zijn de goede ideeën die je onderweg hebt. Het zijn de notities, verslagen en samenvattingen van belangrijke gesprekken die je hebt. Het zijn de snippets uit podcasts en YouTube video’s die jou net dat puzzelstukje aanreiken voor dat ene project of de oplossing voor dat ene probleem.

Het is verleidelijk om direct in fancy software te duiken als Notion, ROAM research of een van de andere productivity apps.

Maar ik adviseer je om te starten bij je perspectief.

  • Waar sta je in je leven? Gebruik dit schema om te bepalen waar je staat en aan welke punten je wilt gaan werken.
  • Aan welke projecten werk je nu? Schrijf alle projecten op waar je nu in je leven mee bezig bent. Van het thuis opknappen van de studeerkamer tot aan die interim klus of het project bij een specifieke klant.
  • Welke andere onderwerpen spelen en rol in je leven? Je gezondheid, je relaties, hobby’s en interesses. Noteer ze allemaal.
  • Gebruik de PARA-methode om het geheel verder te organiseren.

Begin met bovenstaande lijst en ga daarna pas verder met het opbouwen van de structuur.

Heb je hulp nodig bij het bouwen van jouw externe brein in de vorm van persoonlijk kennis management neem dan contact met mij op voor de mogelijkheden.