Het grote ‘moeten’

Het lijkt tegenwoordig wel alsof we 24 uur per dag blij moeten zijn. We moeten sociaal zijn en al onze zakelijke en privé verplichtingen nakomen, nooit chagrijnig zijn, veel sporten, presenteren en dan het liefst boven verwachting. Deze omschrijving is een prima opsomming van de dingen die ik in de afgelopen jaren van mijzelf “moest”. 

Comfort zone and were the magic is.

Bovenstaande afbeelding heb je wellicht wel eens voorbij zien komen. Het idee achter dit concept is dat je door uit je comfortzone te stappen meer bereikt. De afbeelding is een mooie inspiratie en heeft naar mijn idee ook zeker een kern van waarheid. Maar voordat je uit je comfortzone gaat is het goed om je het volgende af te vragen. Wil jij alle dingen die je in je hoofd hebt ook echt of denk je dat je het wilt om iets te voelen?

Dingen kunnen voorwerpen zijn, maar ook doelstellingen zoals succesvoller, sneller, beter, etc. Er is alleen een hobbel waar niemand het over heeft. Als je op dit moment leeft in een periode van stress, onzekerheid en verdriet ga je al die dingen nooit bereiken. Uit je comfortzone mag dan soms een goed idee zijn, maar ga je te ver dan loop je gevaar.

In mijn leven heb ik periodes gehad die niet altijd even makkelijk waren. En helaas ben ik niet de enige. De cijfers van mensen met een burn-out of depressieve klachten rijsen de pan uit. Een dikke burn-out kan ik het niet noemen, maar ik zat wel in een fase waarin ik wilde onderzoeken waarom bepaalde zaken in het leven niet lopen zoals ik zou willen. Helaas leven we in een maatschappij waar geen tijd of ruimte voor deze zaken is. Je gevoelens kun je als je geluk hebt nog wel met familie en hechte vrienden delen, maar daarbuiten is het al een stuk lastiger. Laat staan dat je dit aan de grote klok hangt. Dat is helaas nog steeds een groot taboe, zeker in de zakelijke wereld. Omdat ik niet de enige ben die hier tegen aan loopt wil ik een manier vinden om op lange termijn met moeilijke situaties op een gewenste manier om te gaan en overeind te blijven. 

[activecampaign form=1]

Wat is je comfortzone?

Je comfortzone is je overlevingsmechanisme. Het zorgt ervoor dat jij niet al te stomme dingen uithaalt en zorgt er ook voor dat je niet altijd hoeft te leven in angst of stress. Dat zou namelijk een slecht plan zijn, aangezien je dan teveel energie kwijt bent met extreem waakzaam zijn.

Dit overlevingsmechanisme heeft een essentiële taak en is naar mijn idee niet iets waar je tegen moet strijden. Wanneer je hier niet bewust van bent en jezelf steeds dwingt je comfortzone te verlaten, omdat een je van jezelf of van anderen aan een bepaalde standaard moet voldoen ben je dus continu tegen je overlevingsmechanisme aan het vechten. En geloof me dat verlies je. Jij kent jezelf namelijk het beste en dus ben je jezelf altijd te slim af.

Er zijn twee basisangsten

We overlevingsmechanisme heeft twee basisangsten die het inzet om ons te laten overleven:

  • de angst om dood te gaan
  • de angst voor afwijzing

Angst voor afwijzing staat gelijk aan dood. Ons brein is al best wat jaartjes oud en het was in de tijd dat we in een berenvel liepen simpelweg het geval dat als je alleen was je dood ging. Afwijzing door de groep is voor je brein dus gelijk aan dood gaan.

Uit je comfortzone of niet?

Door te ver uit je comfortzone te gaan activeer je deze basis angsten. Dat verlamt, tast je beoordelingsvermogen aan en zorgt vaak dat je het doel uit het oog verliest. Neem als voorbeeld iemand die zijn baan opzegt om een droom na te jagen. De kans bestaat dat zo iemand in de financiële problemen komt. Als die problemen te groot en urgent worden vertroebelt dat de droom en staat diegene constant bloot aan stress. Geen inkomen is namelijk financieel gezien niet handig maar zorgt er ook voor dat je in status daalt wat de kans op afwijzing door anderen en daardoor dood groter maakt.

Ik heb in periode geleerd dat te ver uit je comfortzone gaan onverstandig is. Maar door thuis op de bank Netflix te gaan zitten kijken gaat mij “ondanks dat het comfortabel is” ook niet veel brengen. De waarheid ligt zoals altijd in het midden. Wat ik geleerd heb is dat de sleutel is om je comfortzone soms bewust op te rekken. Hoe? Door je brein te leren en te ervaren dat jij de controle hebt en houdt. Door bewust en gecontroleerd oncomfortabele situaties op te zoeken train jij jezelf dat je niet doodgaat van een uitdaging. Dat inzicht helpt je enorm in je dagelijks leven om grote en kleine problemen op te lossen.

Mijn sleutel

Toen ik mij dit realiseerde ben ik mijzelf dagelijks gaan blootstellen aan zaken die mijn comfortzone oprekken. ‘Be comfortable in uncomfortable situations”. Ik hoorde het Wim Hof ergens in een van zijn online video’s zeggen. Al een flinke tijd ben ik actief bezig met de Wim Hof methode en ondertussen zelfs gecertificeerd trainer. Een van de elementen in de methode is kou, en die kou is zeker niet altijd comfortabel. Het is een mooie vergelijking met het leven, want ook dat is niet altijd  comfortabel en dus wordt je comfortzone op de proef gesteld.

Elke dag een klein stukje verder gaan met hardlopen. Elke keer iets meer gewicht in de sportschool. En soms juist een stapje terug als dat beter voelt. Door constant te checken wat ik aan het doen was en hoe ik me daarbij voelde kwam ik steeds verder.  Ik heb het afgelopen jaar verschillende activiteiten met extreme kou mogen meemaken. Enerzijds door trainingen te volgen, anderzijds door ze te geven.

En wat mij opviel is dat kou een perfect middel is voor iedereen om de comfortzone steeds een stukje verder op te rekken. Kou is niet iets om mee te spotten maar om verstandig mee om te gaan. Ga je te ver uit je comfortzone dan wordt je keihard afgestraft. Rek je de comfortzone net genoeg op dan zul je merken dat jij je daarna geweldig voelt! Als je met aandacht luistert naar je lichaam en dat stemmetje in je hoofd zul je merken dat je steeds beter het verschil zult ervaren tussen discomfort (comfortzone oprekken) en gezond verstand om ergens mee te stoppen (te ver uit je comfortzone).

En dan heb je de sleutel te pakken voor het oprekken van je comfortzone.