In mijn vorige artikel heb ik je uitgelegd waarom je zaken uitstelt en hoe de kracht van het moment je in staat stelt in de actie te komen.

Voor enkele aspecten in je leven werkt dit inzicht en de daaropvolgende actie prima. Maar wat als je tegen zaken aanloopt waarbij dit niet meer werkt? Waarbij je zoveel weerstand voelt dat je maar blijft uitstellen. Dan is er een dieper liggende oorzaak waardoor je niet in actie komt.

Je probleem ligt dieper dan je rationeel kunt bevatten

Ik heb een rationeel probleem en jij waarschijnlijk ook. Ik denk namelijk vaak dat de manier om iets in mijn leven op te lossen nog meer kennis is. Ik wil beter ondernemen, dus ik volg seminars en trainingen. Ik wil vaker sporten voor meer resultaat, dus ik zoek naar nieuwe trainingsschema’s en betere diëten. Ik wil minder stress ervaren dus ik lees 5 boeken en bezoek 3 seminars over mindfullness. En hoewel dit zeker een goed begin is, is het maar 25% van de oplossing.

We zijn in onze maatschappij verslaafd geraakt aan kennis en informatie. 

Nog meer tips, nog meer modellen, nog meer wijsheid en nog meer inspiratie. Wat jij en ik vergeten is dat informatie zonder toepassing waardeloos is. Je kunt een heel boek uit je hoofd leren en elk hoofdstuk woord voor woord opdreunen. Maar als je die informatie en inzichten niet in de praktijk brengt dan ben je die grijze massa tussen je oren aan het vullen met nutteloze kennis.

[activecampaign form=1]

Kennis heeft in mijn ogen namelijk niet zoveel te maken met intellect. Informatie kan je zeker inzichten geven. Maar ware kennis gaat verder. De informatie echt begrijpen en de theorie ook daadwerkelijk omzetten in de praktijk. Dat is ware kennis.

Daarom is meer informatie niet de oplossing om je probleem op te lossen. 

Ik ga er voor het gemak vanuit dat je rationeel weet hoe je iets kunt oplossen. Als dat niet het gewenste resultaat geeft wil je dus kijken naar de overige 75%. Bijvoorbeeld; welke emoties liggen ten grondslag aan je uitstelgedrag? Dat is een interessante vraag die bijna niemand stelt.

E-Motion = Evoke Motion

Over emoties zijn bibliotheken volgeschreven. Ik zal je wat tijd besparen want in een notendop draait het hierom. Het doel van je emotie is om je in beweging te krijgen of juist te laten bevriezen. Als je alle kennis van de wereld letterlijk in je handen hebt in de vorm van je smartphone met internet en Google en nog steeds niet in actie komt om je probleem op te lossen dan heb je geen informatie probleem maar een emotioneel probleem.

De vraag is dus, waarom blokkeren je emoties je om actie te ondernemen. Graaf diep genoeg en de emotie van angst komt daar uiteindelijk uit. Angst voor afwijzing van je omgeving door de te nemen actie. Angst voor verlies van spullen en dus status. Of de mooiste van allemaal, angst dat het verhaal wat jij jezelf al je hele leven vertelt niet klopt. 

Dit is de reden waarom je brein je letterlijk tegenhoudt om actie te ondernemen. Het uitstelgedrag is volgens je brein de meest veilige optie. Ondanks dat je uitstelgedrag uiteindelijk leidt tot meer gedoe en pijn is het nog steeds beter dan het onbekende. Je onderbewuste kan namelijk niet verder kijken dan dit moment. Je bent nu in ieder geval veilig dus waarom zou je actie ondernemen en ergens terecht komen waar het mogelijk oncomfortabel en wellicht zelfs onveilig is?

Gelukkig zijn wij mensen bewust van het concept tijd. Daarom kunnen we ons voorstellen hoe ons leven er over een week, een jaar of zelfs 10 jaar uit gaat zien. Je uitstelgedrag lijkt nu niet zo erg, maar wat als je dit 5 jaar volhoudt? 

Stel je voor dat je eetgewoonte geen schoonheidsprijs verdient. Je eet vaker fastfood, koekjes en chips dan verstandig en drinkt teveel alcohol. Als je dat een dag doet of zelfs een week is dat niet zo erg. Je voelt je belabberd en hebt geen energie maar verder nog niet zoveel aan de hand. Maar wat als je dat 5 jaar volhoudt? Hoe zit je leven er dan uit? Je onbewuste brein vertelt je dat Netflixen met een zak chips op de bank een prima plan is. Sporten of een salade maken. Dat is veel teveel gedoe en kost al helemaal teveel energie.

Wat je dus wilt onderzoeken is de onderliggende emotie achter deze gedachte. Welke angst confronteer je door wel actie te ondernemen? Inzicht hierin helpt je direct om betere keuzes te gaan maken, en in actie te komen!

Uitstelgedrag is niet het probleem maar een symptoon

Een van de meest effectieve programma’s om van je uitstelgedrag af te komen is #75HARD. Lees hier het artikel over mijn bevindingen nadat ik het programma heb gedaan.