Druk zijn schijnt iets goeds te zijn in onze maatschappij. Druk zijn staat gelijk aan succes…. Maar is iemand die het minder druk heeft en daardoor wellicht iets minder verdient niet veel rijker? Over de manier waarop je meer in minder tijd kan doen zijn al boeken vol geschreven maar er zit iets voor de productiviteit theorieën, boeken en apps wat we snel vergeten.
Waarom doe je eigenlijk de dingen die je doet. Begin met het waarom is een terechte bestseller van Simon Sinek waarin hij uitlegt hoe het kan dat bepaalde personen en bedrijven zoveel beter presteren en succesvoller zijn dan andere die toch de beschikking hebben over dezelfde middelen. Het waarom waardoor jij je laat leiden hoeft echter niet meteen praktisch zijn. De theorie van Essentialism helpt je om datgeen wat ECHT belangrijk is te achterhalen en je alleen daarop volledig te focussen.
Door bijvoorbeeld verschillende projecten allemaal gelijktijdig in de lucht te houden zorg je ervoor dat je in een aantal verschillende richtingen elke keer een beetje verder komt. Maar is het niet veel slimmer om je op een essentieel punt te concentreren en hier vervolgens in te excelleren?
essentialism
Klinkt gaaf natuurlijk maar dit is in de praktijk een stuk moeilijker dan je denkt! E-mails, deadlines, telefoontjes, WhatsApp, social media, nieuws en fomo (fear of missing out) zorgen ervoor dat dit bijna een onmogelijke taak is.
Een van de belangrijkste dingen die je dus zal moeten leren is NEE zeggen. Nee tegen meetings, nee tegen het constant checken van je mail en smartphone en nee tegen collega’s en de baas.
Die nee moet je trouwens wel even uitleggen anders denken mensen dat je niet meer lief bent. ?
 
Greg McKeown heeft hier een boek vol over geschreven wat zeker de moeite waard is maar in essentie draait het in de praktijk mijn inziens hierom.

Start with why!

Hoe kom je er nou achter waarom je alle dingen doet die je doet? Het lijkt voor de hand liggend maar is best moeilijk. Ik doe de volgende oefening al een aantal weken en voor mij wordt het steeds duidelijker.
  1. Stel een lijstje op met zaken die voor jou van belang zijn. Je partner, gezin, werk, hobby’s vrienden etc.
  2. Schrijf al deze zaken op en stel jezelf per onderwerp vervolgens de vraag waarom je dat belangrijk vindt. Als dat lastig voor je is bedenk dan eens wat je zou voelen of wat er zou gebeuren als die zaken zouden wegvallen. Blijf jezelf de waarom vraag stellen (net als een kleuter ;-)) totdat je bij de essentie uitkomt.
  3. Bekijk nu de uitkomst van alle onderwerpen en de uiteindelijke waarom die over is gebleven. Als je goed kijkt zal je een lijn ontdekken. Je wilt een succesvolle carrière? Dan is het klaar met de avondjes in de kroeg en ga je aan de bak. Je gezin is het allerbelangrijkste? Mooi maar stop dan met van die achterlijk lange dagen te werken en gooi die laptop en telefoon thuis de hoek in! Soms even stoppen met social media is ook een heel goed idee! 

Focus op de essentie!

Nu je weet wat voor jouw belangrijk is moet je dit in de dagelijkse praktijk gaan brengen.
 
Dit doe je in drie stappen
Ontdekken
Welke activiteiten, relaties en werkzaamheden dragen bij aan jouw waarom en welke doen dat niet. Waarom dragen bepaalde zaken wel of niet bij en in hoeverre heb je die nodig om te blijven functioneren. De kern hierin is om te ontdekken hoe je minder dingen veel beter kunt gaan doen. Keuze’s maken om tijd vrij te maken voor de essentiële dingen en die veel beter te gaan doen dan je nu doet!

 Elimineren
Alle dingen die niets toevoegen aan jouw uiteindelijke waarom mogen weg. Ho! Wacht! Niet meteen je baan opzeggen als je erachter komt dat die niet direct wat toevoegt aan je waarom maar wel gaan kijken naar alternatieve inkomensstromen. Elimineren betekent vooral veel vaker NEE zeggen.     Voordat je dit doet dien je totaal helder te hebben welke kant je op wilt gaan zodat je dit ook aan mensen kunt uitleggen. “Ik wil project Y eerst volledig en succesvol afmaken voordat ik aan project Z begin. Door mij hier volledig op te concentreren ben ik sneller in staat om dit met een hogere kwaliteit van te doen”. Zoiets ofzo… ? Laat anders maar het de animatie uit deze blogpost zien, dan is het vaak wel duidelijk.

 

Als jij geen prioriteiten in je leven brengt doet een nader dat wel voor je!
Uitvoeren
Moet je echt fysiek bij die ene meeting zijn of kan het ook via Skype? (Elimineer reistijd) Moet je eindeloos gaan zoeken naar een antwoord op een vraag op Google of kan je het ook in de groep gooien? Desnoods via een #dtv op Twitter!

Wees niet bang om duidelijk te maken waarom je een nieuwe manier van werken en leven aan hebt genomen. Oh ja en als je dan toch bezig bent om nee te leren zeggen neem dan ook “dat weet ik niet” even mee.
Blijkbaar moeten we in deze wereld (zeker ik als consultant) op alles direct een antwoord hebben. Natuurlijk moet je wel weten waar je het over hebt maar in een wereld die zo snel gaat als de onze is alles weten onmogelijk. Niet om de hete brij heen draaien en gewoon vertellen dat je het antwoord op die vraag niet hebt maar daar later op terug komt.

Bovenstaand is wat ik heb opgestoken en ik hoop dat ik je inzicht heb gegeven in de manier waarop je deze belangrijke vraag kunt stellen en in de praktijk kunt brengen. Heb je daarvoor productiviteit apps nodig? Prima want die kunnen hier enorm bij helpen maar vergeet niet dat een app een gereedschap is. Geen doel!

Ik doe niks liever dan hierover met je verder te praten. Jij ook? Neem dan zeker even contact met mij op, of schrijf je in voor mijn maillijst.