Onlangs vroeg iemand die een training bij mij had gevolgd hoe ik het allemaal voor elkaar kreeg. Het bijhouden van al dat nieuws, updaten van je social media kanalen, mails, bloggen, trainingen geven, afspraken voor consultancy en noem maar op.

Daarom deel ik hier mijn workflow dus haal eruit wat voor jou kan werken. Ik zeg dus niet dat deze workflow ook voor jou werkt. Jouw manier van werken is namelijk anders dan die van mij. Ik daag je wel uit om eens naar je dagelijkse werkdag te kijken en na te gaan wat er makkelijker of beter kan.

De avond vooraf

Ik probeer aan het eind van de middag of in de avond (afhankelijk hoe laat ik stop met werken) alvast een planning te maken voor de dag erop. Via Asana (een online to-do list) bekijk ik welke taken ik de dag erop moet of ga uitvoeren. Ik geef mezelf maximaal 4 taken die echt af moeten! Is de dag nog jong, dan werk ik dan wel de rest van de lijst af.

morning-time-alarm-bell

De wekker gaat!

Ik zet de wekker op mijn telefoon en leg die de avond daarvoor in mijn werkkamer. Ik moet dus mijn bed uit om de wekker uit te zetten en voorkom daarmee dat ik ga snoozen. Voor ik aan het werk ga heb ik een ochtend routine. Hoe die in elkaar steekt lees je in deze blog.

Als eerste de rot klusjes

Aan het begin van de werkdag probeer ik de rotklusjes als eerste te doen. Zijn die er niet dan pak ik de to-do op die het meeste van mij vraagt. Als deze klus namelijk gedaan is, is de rest een makkie.

Social time!

Ik begin met het doornemen van de paar nieuwsbrieven die ik krijg, en loop daarna mijn RSS feed door. Dit doe ik via Feedly waarbij ik meerdere websites op 1 plek laat binnenkomen. Even koppen snellen en openen wat mij belangrijk of interessant lijkt.

Pas als ik de feeds heb doorlopen ga ik de geopende artikelen lezen. Ik scan de artikelen en bepaal binnen 10 seconden of het de moeite waard is om verder te lezen. Is het nieuws en erg belangrijk? Dan plaats ik dat met commentaar door op Twitter of LinkedIn.

25 minuten per taak!

Nadat ik de eerste prio van mijn to-do list heb afgestreept en bij ben wat er in de social, business en “online” wereld is gebeurt start ik Pomodone. Een app die je na elke 25 minuten een seintje geeft dat je tijd voor die taak erop zit. Met dit systeem doorloop ik de rest van mijn to-do list. Sommige to-do’s kosten mij meer dan 25 minuten en dus gaat de timer opnieuw aan. Doel is dat ik een beeld krijgt hoelang ik met een taak bezig ben. Na 2 sessies moet ik van mezelf even opstaan want anders wordt mijn Apple Watch boos 😉

email

En die mails dan…

Ik hoor veel mensen klagen over de enorme hoeveelheid mails die ze krijgen. Zelf heb ik hier nooit zoveel problemen mee. Ik beoordeel heel snel of de mail op dit moment iets toevoegt aan mijn werkproces. Mails van klanten en voor projecten die beantwoord moeten worden probeer ik binnen een uur weg te werken. Sta ik in een cc? Prima maar dan is er van mijn kant waarschijnlijk geen actie vereist. Ik zet de mail dan direct in het klant of projectmapje.

Onderweg in de auto lees ik mijn mail niet. Met autorijden is het namelijk nog steeds zo dat je op de weg moet letten. Wel laat ik mijn mail voorlezen, en reageer waar mogelijk via speech to text. Hoe dat in z’n werk gaat lees je in deze blog.

Zo! En dan zijn we alweer een heel eind. Heb jij nog echt goede hacks om je werkdag productiever en leuker te maken? Laat hieronder je commentaar achter!

Oh ja! Wil je echt vette dingen doen om het jezelf makkelijk te maken? Check dan even IFTTT. Succes!

Ik doe niks liever dan hierover met je verder te praten. Jij ook? Neem dan zeker even contact met mij op, of schrijf je in voor mijn maillijst.