Zou dat niet mooi zijn? Jij leuke ideeën bedenken en de “baas” maar rennen…. 😉 Het is natuurlijk niet de bedoeling van deze blogpost om je werkgever (of opdrachtgever) aan stress te helpen. Echter is de beste man of vrouw vast erg druk en kan je het iemand niet kwalijk nemen dat hij/zij niet alle trends volgt. Dat doe jij gelukkig wel en daarom zijn jouw ideeën soms veel beter. Maar hoe krijg je dat nou verkocht? Wat nou als jij trends signaleert waar je dolgraag mee aan de slag wilt gaan maar geen tijd of budget hebt?

(P.s. ik schrijf over werkgever in de hij vorm maar dat kan natuurlijk ook in de zij vorm zijn ;-))

Laten we ons even beperken tot feit dat jij graag ziet dat er meer kennis met elkaar en de buitenwereld gedeeld wordt, bijvoorbeeld via social media platformen. Wat als jij door hebt dat kennis delen nu eens echt een serieus onderdeel moet zijn van de bedrijfsstrategie en dat de tijd van aanklooien nu wel voorbij is. Of als je door hebt dat een bepaald social media platform toch echt wel een ding gaat worden maar je werkgever het onzin vind! Om de “baas” mee te krijgen moet je de juiste argumenten en tactieken gebruiken en die zijn vaak anders dan bij je collega’s.

Hieronder laat ik je een aantal stappen zien die je kunnen helpen:

Laat zien dat je om het bedrijf geeft!

Het allerbelangrijkste onderdeel! Als je werkt voor de ondernemer die het bedrijf zelf is gestart is dit een essentieel onderdeel. Hoe koud en afstandelijk hij of zij soms mag overkomen, die onderneming is zijn/haar kindje! Als jij jezelf een beetje serieus in je werk neemt dat is die onderneming ook voor jou erg belangrijk. Samen bouwen jullie aan een mooie toekomst en dat gaat verder dan dat jij je tijd ruilt voor geld!

Een goede onderneming is immers een groep mensen die elkaar vertrouwd en aan een gezamenlijk doel werkt…. toch?

Door allereerst te laten zien dat jij echt om het welzijn van de organisatie geeft, leg je een basis voor de verdere uitrol van je plan. Je doet dit niet omdat je een goed excuus zoekt om vaker op internet en social media te kloten maar laat zien dat je echt gelooft dat dit de organisatie vooruit helpt en “future proof” maakt!

Harde cijfers!

Hoe ontroerend je verhaal ook mag zijn we willen ook harde cijfers zien. Die harde cijfers kunnen cijfers zijn van sociale netwerken en gebruikers aantallen of trends in de markt, maar kijk vooral naar de inhoud. Elk sociaal netwerk heeft tegenwoordig enorme niet te bevatten aantallen aan gebruikers en de meeste van ons zijn daar ondertussen niet zo gevoelig voor. Relevantere cijfers zijn bijvoorbeeld, hoeveel interactie of clicks naar de website zijn er? Gaan leads vanuit social media sneller over tot aankoop. Wat gebeurt er met onze reputatie als we onze kennis openbaar gaan delen. Dat soort concrete cijfers zorgen ervoor dat statistieken ook echt gaan leven

Kijk ook eens naar de cijfers van de concurrentie. Voor mijn opdrachtgevers voer ik vaak een Online Presence Scan uit waarbij we de corporate website en online communicatiekanalen en die van concurrenten bekijken. Dit geeft een goed beeld waar de organisatie staat t.o.v. de markt en de concurrentie. Staat de concurrentie 3-0 voor? Mooi zo! Ondanks dat je veel om de organisatie en de baas geeft moet je soms een beetje pijn doen om de boodschap over te brengen.

Bekijk ook de reeds behaalde resultaten. Kijk naar de bestaande kanalen en ga eens na wat het op heeft geleverd in gebruikersaantallen, clicks, verkeer naar de website en reacties op berichten. Geen aantallen in de honderden en duizenden? Dat is geen voorwaarde om er dan maar niks mee te doen. Alles waar je tijd en energie in stopt groeit. Als je nu dus met beperkt capaciteit al resultaat boekt dan is het logisch dat met meer tijd je meer resultaat krijgt!

Enige analyse tools voor harde cijfers zijn:

  • Alle relevante social media kanalen en hun analytics
  • Google analytics om verkeer naar en op je website te meten
  • Likealyzer.com voor Facebook stats en de vergelijking met de concurrentie
  • Twitonomy voor het vergelijken van Twitter accounts

Tijd!

Tijd in combinatie met resultaat is de allerbelangrijkste factor! Cijfers en motivatie zijn super belangrijk, maar als het allemaal teveel tijd kost gaat het niet werken! Denk vooraf dus na over de processen die je gaan helpen om in minder tijd meer werk te kunnen verzetten. Verdiep je in een aantal content creatie tools en de manier waarop je de content vervolgens beoordeelt en verspreid. Door dit proces vooraf uit te denken kan jij aantonen dat het geen zeeën van jouw productieve tijd vraagt. Want laten we eerlijk zijn, het samenstellen van een tweet of het schrijven van een blog kost je ook niet de hele dag!

Maak ook duidelijk dat online juist ook veel tijd kan schelen. Je hebt geen reistijden, kunt veel van deze activiteiten tussen je andere werkzaamheden door doen en kan dus gebruik maken van tooling! Social media maakt contact maken met de doelgroep schaalbaar en dat scheelt een hele hoop tijd!

Maak aan de andere kant wel heel duidelijk dat het uiteraard wel tijd kost. Zoals je net al las leveren activiteiten alleen iets op als je er tijd en energie in stopt.

Meten = weten!

Je komt om in de tooltjes die je van alles kunnen vertellen over je bereik, clicks en dergelijke op social media. Als je echter geen zin hebt om allerlei gratis tools aan elkaar te knopen, of meteen de knip te trekken dan kom je met de stats van de platformen een eind op weg! Op de meeste social media kanalen zijn genoeg statistieken af te lezen die je meer kunnen vertellen over het succes van je activiteiten. Bepaal vooraf echter wel wat je eigenlijk wilt weten. Verkeer naar de website, inschrijvingen voor de nieuwsbrief, meer reacties, klantonderzoek, etc. Als je ruimte wilt krijgen om je project ook in de toekomst voor te zetten, moet je aantonen dat het zin heeft.

Een aantal bronnen waar je deze statistieken vandaan haalt zijn:

  • Facebook stats (https://www.facebook.com/JOUWPAGINANAAM/insights)
  • LinkedIn stats (https://www.linkedin.com/company/JOUWPAGINANAAM/analytics)
  • Twitter stats (https://analytics.twitter.com/user/JOUWTWITTERNAAM
  • Google analytics
  • Instagram

Social media draagt bij aan….

Social media, online marketing, e-mailmarketing, het is natuurlijk allemaal super gaaf en interessant! Maar waar draagt het nou daadwerkelijk aan bij? Probeer niet altijd alles door te meten maar ga zeker niet in het wilde weg berichten plaatsen. Bedenk en bespreek vooraf waar de activiteiten aan moeten bijdragen. Is dat meer omzet, een betere naam in de markt, expert status innemen? Er zijn veel verschillende doelen maar bepaal er minimaal 2 en maximaal 6 voor de aankomende 6 tot 12 maanden. Je krijgt een beter inzicht in de soorten content die je moet verspreiden en…. de “baas” heeft een duidelijk beeld van wat het nou allemaal oplevert! Een optie om dit allemaal goed in kaart te brengen is door te gaan werken met een content kalender.

Ik kan nog eindeloos doorgaan met tips en ideeën maar een blog is geen boek ;-). Vind je het fijn om een keer te sparren over hoe je social media en content bij jouw organisatie van de grond krijgt? En nog belangrijker hoe jij de rest van je collega’s ook meekrijgt? Neem dan zeker even contact op.