Hoe ik met het 75HARD programma van MFCEO Andy Frisella mijn leven uit het slob trok!

(Update nov 2020 – Ik heb #75HARD inmiddels twee keer volbracht. Als ik het kan, kan jij het ook!)

Ergens in de zomer scrolde ik door het nieuwsoverzicht van mijn Facebook app. Het was een zonnige werkdag en ik was in mijn thuis kantoor een mail aan het uitstellen waar ik geen zin in had. Mijn business liep in 2019 verre van goed en toch was ik die ‘salesmail’ die ik moest sturen aan het uitstellen. En dus zat ik onderuitgezakt op mijn bureaustoel Facebook te checken…. Totdat mijn oog viel op een challenge bedacht door MFCEO Andy Frissella genaam 75HARD

‘Today day 8 of my 75Hard’. Mike, een bekende van mij uit Canada had iets ‘vaags’ gepost over een één of andere challenge die hij aan het doen was. Iets in mij zei dat ik dat ‘#75HARD’ maar eens moest googelen om te weten wat Mike nu weer allemaal aan het uitvreten was…

Ik kwam uiteindelijk terecht op de website van Andy Frisella. 75 HARD van MFCEO Andy Frisalla is een grote brede bebaarde Amerikaan die me boos aankeek. Hij scheen een podcast te hebben (MFCEO) en in een van de afleveringen vertelde hij meer over het concept #75HARD. Ik hou wel van die Amerikaanse bravoure dus besloot ik tijdens een wandelingetje de aflevering maar eens te gaan luisteren…

Wat is het? ?

#75HARD houdt het volgende in.

 • Kies en volg een dieet. Dit dieet is in lijn met je doel. Aankomen, afvallen… maakt niet uit. Oh en geen alcohol!
 • Drink 1 gallon (3.79 liter) water per dag. Thee, koffie etc valt hier niet onder. 3,8 liter kraanwater dus.
 • Maak elke dag een progressie foto van je lichaam (in ondergoed) om de fysieke transformatie vast te leggen
 • Lees minimaal 10 pagina’s uit een boek waar je iets van leert en je verder helpt in je leven. Dus een business boek of iets rondom persoonlijke ontwikkeling.
 • Doe TWEE work-outs per dag van minimaal 45 minuten elk. Een van die work-outs is buiten ongeacht het weer!

Bovenstaand voer je elke dag uit zonder daar ook maar 1 keer van af te wijken. Geen weekend, ziek of vakantiedagen. Geen cheatmeals, vervanging van een activiteit of andere flauwekul. Als je een van de activiteiten verpruts, inkort of niet doet ben je af en begin je weer op dag 1. Geen uitzonderingen!

Je kunt dus alleen voor #75HARD slagen als je 75 aaneengesloten dagen alle activiteiten elke dag doet.

Je work-outs zijn in lijn met je doel. Wandelen is bijvoorbeeld een work-out. Maar is je doel een six-pack (wat me op mijn 38ste jaar dankzij dit programma voor het eerst in mijn leven is gelukt ?) dan zal je iets beter je best moeten doen dan twee rondjes door de buurt slenteren.

Waarom wil je jezelf dit aandoen? ?

Toen ik mensen begon te vertellen over wat de challenge inhoudt en dat ik van plan was het te gaan doen kreeg ik behalve verbaasde blikken ook de vraag ‘waarom wil je jezelf dat in hemelsnaam aandoen?’.

Ik ben gefascineerd door het begrip van mentale groei. Dat is ook de reden dat ik de afgelopen 4 jaar mij steeds verder heb verdiept in persoonlijke ontwikkeling. Dat heeft o.a. geleid tot het behalen van mijn NLP Practitioner en Master, One Minute Coaching trainer en het behalen van mijn Wim Hof Methode © certified trainer certificaat.

Volgens mij is er een grote misvatting als het gaat om mentale groei. De een vind namelijk dat je goed bent zoals je bent. De ander zegt dat je altijd beter kunt en moet streven naar meer. Het lijkt soms wel of de twee kampen elkaar de tent uitvechten en het maar niet eens kunnen worden met elkaar. Wijze uitspraken en goeroes worden over en weer gesmeten.

Waarom niet beide?

Ik geloof dat je goed bent zoals je bent. Maar die uitspraak kan je op meerdere manieren interpreteren. Een van de uitgangspunten van NLP stelt dat je alle hulpbronnen al in je hebt. Dat laatste is mijn definitie van goed zijn zoals je bent. Je kunt namelijk altijd een betere versie van jezelf worden.

Sterker nog… Ik denk dat je de verantwoordelijkheid hebt om jezelf beter te maken! Waarom heb je al die kwaliteiten gekregen om vervolgens ergens in de zon te gaan zitten chillen als je met jouw kwaliteiten jezelf en anderen veel verder kunt helpen in het leven.

Natuurlijk heeft een hoog niveau van ambitie ook een keerzijde. Dat maken de hoge cijfers van mensen met een burn-out wel duidelijk.
De keerzijde van doelen en streven naar resultaat is dat je nooit tevreden bent. Maar is daar eigenlijk iets mis mee? Alles in deze wereld groeit of is dood. Er zit niks tussen.

Groei is een fundamenteel onderdeel van je leven. Wees dus tevreden en trots met je wat je tot nu toe hebt bereikt en vergelijk jezelf NOOIT met een ander.

Maar erken ook dat de kennis en ervaring die je daarmee hebt opgedaan niks waard is als je het niet ten goede gebruikt. .

Wat heb ik geleerd:

Als je besluit om bewuste groei een onderdeel te maken van je identiteit en missie dan heb je daar kwaliteiten voor nodig. En een van de belangrijkste kwaliteiten is wilskracht!

En wilskracht…tja daar hebben de meeste van ons niet heel veel mee. Wilskracht valt in de categorie moeten, presenteren en afzien. En dat past niet in ons geloof dat we recht hebben op de dingen die we nodig hebben.

Het is mijn absolute geloof dat je moet werken voor hetgeen wat je wilt hebben. Ik denk echt dat we in onze westerse maatschappij veel te soft zijn geworden. Ik heb het niet over het onderdrukken van anderen om zelf hoger op te komen. Of een complete klootzak worden om je doel te halen. Dat zijn een methodes die onzekere mensen toepassen.

Ik heb het wel over ‘ik heb recht op, want ik ben…(in dienst van…, geboren in…, afgestudeerd op…, etc)

Als je iets wilt zal je daarvoor moeten werken. PUNT….

#75HARD is het beste programma wat ik tot nu toe ken om die wilskracht te versterken!

Wat zijn de voor en nadelen van het programma 

Dat gezegd hebbende is dit programma niet voor iedereen. Je past de programma onderdelen aan op jouw niveau (als je niet kunt rennen ga dan wandelen) en doelen. Ik geloof 100% dat iedereen het kan! Vraag is of je het ook wilt. ?

Na 75 dagen dit programma heb ik de volgende voor en nadelen voor je op een rijtje gezet:

Nadelen ?

 • Je bent zo gefocust op je doelen je daardoor geen ruimte hebt voor andere dingen. De focus op de dagelijkse activiteiten straalt ook uit naar je werk, business en andere klussen. Er is geen ruimte om af te wijken…
 • Je wordt fysiek echt moe. Dat zorgt ervoor dat je nog meer dingen moet opgeven. Een avondje uit zit er soms echt niet meer in omdat je je slaap nodig hebt.
 • Je work-outs en het lezen kosten tijd. Die gaan af van de tijd met je partner, business, studie, etc.
 • Je sociale leven gaat eronder lijden. Je drinkt geen borreltje mee, moet moeilijk doen over je eten en je hebt er simpelweg minder tijd voor.

Voordelen ?

 • Uitstelgedrag en doelloze dagen behoren tot het verleden! Hoe verder ik in het programma kwam, hoe meer focus ik kreeg en hoe effectiever en efficiënter ik werd.
 • De discussies in je hoofd of je dingen wel of niet moet doen, of je ze kunt uitstellen of dat je comfort hebt ‘verdient’ is verleden tijd. DO MODE IS ON!
 • Hoe verder ik in het programma kwam hoe meer energie en betere ideeën voor mijn business. Ik zat dagelijks in een flow van productiviteit.
 • De investering in tijd die het je dagelijks kost valt in het niets met wat het je oplevert in de rest van je leven. Het is een korte termijn investering maar een lange termijn winst.
 • Je leert om te focussen op wat JIJ wilt. Je leert om je eigen dromen om te zetten in realiteit i.p.v. te werken voor de dromen van een ander. Je kunt met respect ‘f@ck you’ zeggen tegen mensen die je (bewust of onbewust) van je pad proberen af te leiden.
 • Je leert dat omstandigheden geen reden zijn om iets niet of juist wel te doen. Je hebt een doel en wat de omstandigheden ook zijn…..THE JOB HAS GOT TO BE DONE!
 • Je leert je niet te verontschuldigen voor de dingen die je wilt bereiken in het leven en filtert meteen alle mensen uit die je daar wel en niet bij willen steunen.
 • Wilskracht is hetgeen wat je echt dichter bij je doelen en dromen brengt. Met dit programma bouw je daar een enorme hoeveelheid van op!

Ik kan met overtuiging zeggen dat #75HARD mij meer heeft geleerd en geholpen dan alle business seminars, programma’s, boeken en podcasts die ik tot nu toe heb gevolgd, gelezen en beluisterd.

Wat heb ik bereikt in 75 dagen? ?

 • Complete rebranding van mijn business
  • Missie en visie bepaalt
  • Diensten aanbod concreet gemaakt
  • Nieuwe website gebouwd (incl styling, teksten, afbeeldingen, de hele shit..)
  • 15 nieuwe concrete leads
  • E-books en checklists voor mijn klanten bedacht en gemaakt die hen verder helpen in hun sales en marketing
  • E-mail marketing formule uitgedacht, ingericht en geïmplementeerd
  • Mijn social media kanalen gestructureerd en re branding uitgevoerd
  • Content kalender voor 2020 opgesteld
  • Begroting, marketing en sales plan voor 2020 opgesteld
 • Meer dan 6750 minuten gesport
 • 5 boeken uitgelezen
 • 285 liter water gedronken
 • 6 kilo afgevallen
 • Hardloop rondetijd record gehaald
 • Mijn ijsbad record tijd verbeterd (11 minuten)

Oh en ondertussen mijn Wim Hof Methode © instructor certificaat in Spanje behaald. De business draaiend gehouden en alle andere dagelijkse to-do’s. Dit programma ontslaat je niet van al je  verplichtingen. Het komt er boven op ?

En nu? ?

Ik voel dat ik weer controle heb over mijn leven. Sterker nog ik heb me nog nooit zo in controle over mijn gedachtes en emoties gevoeld als nu.

Als er ook maar een heel klein stemmetje ver achterin je hoofd zegt dat dit wellicht iets voor je is. Geef het aandacht en onderzoek het. Als je de ambitie hebt om meer uit je leven te halen voor jezelf en anderen om je heen, dan is dit programma echt de moeite waard!