Flowstate Framework voor een beter Perspectief – Jouw voorsprong in een competitieve wereld

In de vorige twee blogs heb je kennis gemaakt met het FlowState framework, hoe Focus de eerste sleutel is tot een productieve en effectieve werkdag, en hoe je meer structuur aanbrengt. In dit derde en laatste artikel leg ik je het belang van perspectief uit en deel ik weer diverse tips en tools.

Jouw perspectief op de wereld is belangrijker dan ooit!

Met de komst van A.I. technologie zoals ChatGPT is iedereen een content creator en verspreider van relevante en interessante informatie geworden. Als je dus relevant wilt blijven voor je klanten, collega’s en werkgever is het dus tijd om er een stapje bij te zetten.

Want jouw ervaring, opleiding, kennis en perspectief op de wereld is en blijf voorlopig nog uniek. En juist dat perspectief hebben we nodig om antwoorden te krijgen voor problemen die niet met een druk op de knop op te lossen zijn.

Maar… hoe ga jij dat perspectief vinden, uitdragen en gebruiken in je business of carrière?

Collect

De eerste stap is het verzamelen van brokjes informatie die van belang zijn. Geen zorgen, die hoef je niet allemaal te onthouden.

Er zijn genoeg slimme tools die dat voor je uit handen nemen.

BraintossBraintoss is een app die 3 maar drie dingen kan doen, maar die doet de app wel heel erg goed!
Je kunt een spraakmemo, tekst of afbeelding vastleggen en die direct naar een e-mailadres, of taskmanager sturen.
Beschikbaar voor zowel iOS- als Android

SnipdSnipd maakt het mogelijk om fragmenten of “snippets” van podcast afleveringen op te slaan. Heb je Airpods? Dan is het helemaal makkelijk.
Klik 2x om de afgelopen 30 seconden automatisch op te slaan.
Bij de meeste podcasts is er zelfs een transcript beschikbaar waardoor je de content direct in platte tekst hebt. Voordeel daarvan? Je kunt snel en slim zoeken op basis van trefwoord.

Readwise Reader Readwise reader (alternatieven zijn Matter en Feedly) is een betaalde bookmark tool met o.a. een highlight-functie.
Super handig als je interessante of belangrijke stukken tekst of inhoud op een webpagina wilt markeren en opslaan voor later.
Deze tools zijn handig voor het organiseren van informatie, het bijhouden van belangrijke gegevens, en het vergemakkelijken van het terugvinden van die informatie

De truc is om er een gewoonte van te maken om zaken informatie en inzichten op te slaan die bij je resoneren.
Dat kan een opmerking zijn van iemand in een vergadering, een inzicht uit een podcast die je luistert, iets wat je leest, etc.

Create

Mooi de eerste stap is gezet. Maar nu heb je op verschillende plekken heel veel brokjes informatie. Dat gaat heel snel een on overzichtelijke bende worden, en daarmee niet praktisch en werkbaar.

Welkom in de wereld van persoonlijk kennis management! (PKM)

PKM is een intentioneel systeem van gewoontes, routines, tools en systemen die je helpen je relatie met informatie te verbeteren en informatie om te zetten in concrete uitkomsten en resultaten. Je leest het al, het is een veelomvattend concept. Voor je de diepte induikt met tools als Notion, Evernote of Obsidian is het goed om te beseffen dat de structuur (of juist het gebrek daaraan) bepalend is voor de output.
De eerste stap heb je al gezet door essentiële informatie uit allerlei bronnen te verzamelen.

In je PKM systeem ga je vervolgens:

  • Sorteren en labelen zodat je de opgeslagen informatie op een logische manier gemakkelijk terug kunt vinden.
  • Identificeer belangrijke ideeën en trends in je informatie en combineer dit met je eigen kennis en ervaring om unieke perspectieven te creëren. Maak bijvoorbeeld extra notities.
  • Gebruik de verzamelde informatie om nieuwe content te maken, variërend van korte social media posts tot uitgebreide rapporten.

 

Er zijn genoeg slimme tools die dat voor je uit handen nemen.

Readwise – Readwise plukt al je “snippets” uit podcasts en “highlights” uit je amazone Kindle en gelezen artikelen in het door jou gewenste PKM systeem.

Notion – Met deze tool kan je:

  • Notities maken en opslaan in verschillende formats, zoals tekst, afbeeldingen, video’s en geluidsopnames.
  • Informatie categoriseren en organiseren op een manier die voor jou logisch is, met behulp van databases, tabellen en lijsten.
  • Trefwoorden en labels toevoegen aan informatie, waardoor het gemakkelijk doorzoekbaar wordt.
  • Taken en projecten beheren met behulp van takenlijsten, Kanban-borden en Gantt-diagrammen.
  • Samenwerken met anderen aan notities en documenten, met de mogelijkheid om opmerkingen en feedback te delen.
  • Notities en documenten delen met anderen via een link of via de ingebouwde publicatie-optie.

Connect

De laatste stap die niet verplicht is maar je wel heel veel gaat opleveren is het verbinden van je gedachtes, inzichten en informatie. Door dat te doen kan je met nieuwe inzichten komen die niemand anders heeft gezien.

Door met het juiste perspectief naar informatie te kijken, vind je informatie die voor jou op dat moment praktisch inzetbaar is. Maar dat niet alleen, jij hebt een unieke visie op die informatie en juist dat is het verschil wat het verschil maakt.

 

Conclusie

Als kenniswerker is het managen van informatie en taken een essentieel onderdeel van je werk. Het FlowState framework helpt je om je focus, structuur en perspectief te verbeteren en zo effectiever en efficiënter te werken.

Door je interne en externe afleidingen te managen, een duidelijke structuur in je werk te creëren en je perspectief op informatie te versterken met behulp van een Persoonlijk Kennis Management systeem, kun je je unieke waarde optimaal benutten en je werk naar een hoger niveau tillen.